fbpx

Két ország szólhat még bele az EU repceellátásába

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 21.

Ha augusztusban is blokád alatt lesznek a fekete-tengeri kikötők, akkor nagy baj lesz az EU repceellátásában. Ha csak kisebb lesz a betakarítható ukrán termés, akkor sok múlik azon, hogy Ausztráliából és Kanadából mennyi áru fut be.

repce télen
Ha jól telelt és etetni is bírja, becsülje meg a repcét (fotó: Horizont Média)

A repce fele innen érkezett

Ukrajna az EU egyik legnagyobb repcebeszállítója Kanada és Ausztrália mellett. Az itt zajló háború jelentősen érinti a globális repcekínálatot, ami jelenleg is szűkös. Az Európai Unió repceimportja a 2019/20-as szezonban összesen 6 millió tonnát tett ki. Ennek a mennyiségnek 45 százaléka (mintegy 2,7 millió tonna) Ukrajnából származott. Az Eurostat információi szerint 2020/21-ben az importmennyiség ukrán részaránya 31 százalékra (2 millió tonnára) csökkent. Gyakorlatilag megegyezett a Kanadából származó behozatallal (32 százalék).

Tavaly augusztus végéig már 50 százalékos volt Ukrajna részaránya az uniós behozatalban, aztán kiderült, hogy Kanada nagyon gyenge termést arat, így keleti szomszédunk egészen mostanáig stabilan tudta tartani pozícióját. Az Európai Bizottság által közzétett információk szerint az EU-27 repceimportja 2022. február végéig 3,23 millió tonna volt, ebből 1,6 millió tonnát adtak az ukránok. Kanada mindössze 0,5 millió tonna leszállítására volt képes. Ausztrália jött fel a második helyre a beszállítók rangsorában, 27 százalékos részesedést ért az EU importjában, és náluk még csak most indult meg az új termés leszállítása. Az európai betakarításig innen töltik készleteiket a gyárak.

EU repceimport
Forrás: UFOP

Már úton van minden idők legnagyobb ausztrál termése

Ha Ukrajnából nem érkezne repce a kikötők blokkolása miatt, akkor az az EU és a világ piacát is érzékenyen érintené. Öröm az ürömben, hogy az ausztrál gazdák minden idők legnagyobb termését (5,5 millió tonnát) takarítottak be. Ezzel együtt az ukrán export teljes kiesését nem tudnák teljesen ellensúlyozni. A kínálati hiányt tovább tompíthatja, ha most Kanada jelentősen bővíti repceterületét. Az észak-amerikai termés azonban pár hónappal az európai után jelenik meg a kínálatban, addig az uniós árak nagyon magasak lehetnek. Pillanatnyilag azonban senki nem tudja megmondani, hogy milyen lesz a kanadai vagy az ukrán termés.

Hazánkban az őszi vetéskor uralkodó időjárás a legnagyobb akadálya a sikeres repcetermesztésnek. A napraforgó viszont könnyen és olcsón termeszthető, bár tény, hogy a repcével ellentétben nem javít, hanem ront a talaj állapotán. A magas növényolajárak tükrében azonban biztosak lehetünk benne, hogy tavasszal rekordot dönt a napraforgó hazai termőterülete.