fbpx

Brazília ismét cukorhegyeket borítana a világra

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 26.

Brazília az elmúlt 15 év második legnagyobb cukorexportjára készül. Év végétől a magyar cukorrépatermelők a 2020/21-es piaci állapotokra készülhetnek.

cukornádültetés
Cukornádültetés Brazíliában (forrás: pond5.com)

Növekvő cukornádtermelés

Brazíliában április elsején kezdődött a 2023/24-es gazdasági év cukornádtermelése. A betakarítás a különböző ültetési időpontok miatt szinte egész évben tart, de a legnagyobb mennyiség szeptembertől december végéig érkezik a gyárakba – ez nagyjából a mi cukorrépa-betakarítási időpontunkkal esik egybe. A gazdálkodók a becslések szerint 1,5 százalékkal növelik a növénynek szánt területeket (9,8 millió hektár) idén, emellett kedvezőnek ígérkezik a szezon időjárása is.

A brazil terméseredményeket sokáig megkérdőjelezte az, hogy az ország erősen kitett a műtrágyaimportnak, így nem lehetett tudni, mennyire veti vissza a beszerzéseiket az orosz-ukrán konfliktus. Mostanra kiderült, hogy a brazil műtrágyaimport csak 10 százalékkal esett vissza 2022-ben, és mivel a gazdálkodók odafigyeltek a hatékonyabb kijuttatásra, a hozamokat alig befolyásolta a kisebb mennyiség. Az árak emelkedése viszont jól érezhetően drágította a termelést.

Tavaly nyár óta azonban lényegesen olcsóbbá váltak a tápanyagok, így a cukornád fejlődése minden szempontból biztosítottnak látszik. Összességében 661,4 millió tonna cukornád betakarításával számolnak az elemzők, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az előzőhöz képest, de nem kirívó. Sajnos, az exportálható cukormennyiség ennél jóval nagyobb mértékben emelkedhet.

Több nyerscukor és még több export

A brazil cukortermelés nagyban támaszkodik négy genetikailag módosított Bt-fajtára, amelyek minden sejtje termeli a Bacillus thüringiensis toxinját a rágókártevők ellen. A nádból a piaci áraktól függően vagy cukor, vagy etanol készül. A brazil adóemelések és a világpiaci kereslet a tavalyinál nagyobb mennyiségű cukor gyártása felé terelhetik a gyárakat az elemzők szerint, részesedése a nádfelhasználásból 45-ről 48 százalékra emelkedhet. Ez 10 százalékkal több nyerscukrot eredményez, ami már sokkal aggasztóbb. Az elmúlt 15 évben csak 2020/21-ben termeltek többet.

A 42 millió tonnányi nyerscukor biztosítja, hogy Brazília továbbra is a világ vezető cukorexportőre legyen, részesedése a külpiacokra jutó mennyiségekből 47 százalékos. A dobogó második fokán Indiát találjuk, majd szorosan következik Thaiföld. Brazília exportja nyerscukorban mérve tavaly 28,2 millió tonna volt, az új szezonban pedig 32,4 millió tonnára teszik, ami csaknem 15 százalékos növekedést jelent, és szintén az elmúlt 15 év második legnagyobb mennyisége. Ebből 26 millió tonna ténylegesen nyerscukorként hagyja el az országot.

Mindez szomorú hír a hazai cukorrépatermelők szempontjából, mert azt jelenti, hogy az év végétől hasonló piaci helyzet állhat elő, mint három éve.