fbpx

Napraforgó: Ukrajna és az EU fej fej mellett?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 10.

A nagy elemzőközpontok egyöntetű véleménye az, hogy a tavalyinál jobb, a 2021. évihez nagyon hasonló mennyiségű napraforgót takarít be idén a világ. Európában újabb rekord születik.

napraforgótábla
Szépen fejlett táblák hazánkban is (fotó: Horizont Média)

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) globálisan 56,9 millió tonnás napraforgóterméssel kalkulál idén. Más elemzők nem ennyire optimisták, de abban egyetértenek, hogy jó évnek látszik az idei. Az IGC abból indul ki, hogy az EU-ban 14 százalékkal, Ukrajnában pedig 9 százalékkal is növekedhet a termelés. A londoni elemzők szerint 6,4 millió hektárról akár 15,3 millió tonna kaszat is aratható a háborúzó országban. Csakhogy ez a teljes országra vonatkozó adat, nem csak az ukrán fennhatóság alatt álló, 5,4 millió hektárra becsült napraforgóterület.

Az ukrán agrárminisztérium május 25-én mindössze 4,6 millió hektárnyi napraforgóról tudott. Ha az értesülései helyesek, akkor ez potenciálisan 11-11,5 millió tonna kaszatot jelent. Könnyen megeshet, hogy a betakarítási hajrában Ukrajna és az EU fej fej mellett, 11 millió tonna körüli eredménnyel végez idén. Az oroszok az összes elemző szerint 16 millió tonna feletti mennyiséget hordhatnak a raktárakba, kényelmesen tartják vezető pozíciójukat a napraforgómag piacán. Argentína a világ negyedik legnagyobb napraforgótermelője. Idén a különböző elemzők 4 millió tonna feletti termést valószínűsítenek az országban (az ötéves átlag: 3,2 millió tonna).

Lásd még a témában: Panaszkodnak, közben az EU-t és Ukrajnát is lenyomják.