fbpx

Takarmányhiány: Kína nyit a GMO-kukoricára is

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 14.

A génmódosított szóját mindenki beengedi a területére, mivel pótolhatatlan a takarmányozásban, a génmódosított kukoricával kapcsolatban több ország is „megengedheti magának”, hogy fenntartásai legyenek. Kína most nincs ebben a helyzetben. Nemcsak felhasználásra, köztermesztésre is engedélyez két GM-hibridet.

 

GMO

 

A kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium két, géntechnológiával módosított kukoricát hagyott jóvá két világcég palettájáról – írta a Bloombergre hivatkozva a world-grain.com. A GMO-k köztermesztésre való engedélyezése – nem véletlenül – egybeesik a takarmány iránti kereslet növekedésével Kínában. Az ország kukoricaimportja rekordot ért el az afrikai sertéspestist követően lassan visszaépülő sertéstenyésztésnek köszönhetően.

 

GMO

Már vizsgálják (Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

A GMO-k tesztelése, előállítása és forgalmazása Kínában kormányzati jóváhagyáshoz kötött, amit külföldi cégeknek nem szokott megadni, saját génmódosított fajtáin pedig még csak most dolgozik, miközben a lakosságot nem sikerült ezek biztonságosságáról meggyőznie. Nehéz helyzetbe került Peking: a világ népességének nagyjából 20 százalékát kell táplálnia, miközben a világ termőföldjeiből csak 7 százalékkal részesedik. A kormányzat most 5 évre engedélyt adott a két vezető vetőmag-előállító cég egy-egy kukoricájára, ezek termesztésbe is vonhatók lesznek. Az ázsiai államban is dolgoznak egy génmódosított kukorica és egy szójabab fejlesztésén, engedélyezésén. Mindkettő a Peking Dabeinong Technology Group Co Ltd terméke.