fbpx

A növényvédelem kihívásai városi környezetben

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 30. -Hirdetés

A növényvédelem kifejezés hallatán sok esetben az első gondolat az, hogy ez egyet jelent a permetezéssel és a vegyszerhasználattal. Ez azonban a növényvédelmi feladatoknak csupán egy részét képezi, hiszen számos más tényező is hat a növényekre, melyek a növényvédelem fogalomkörébe tartoznak. Ilyen például már maga a növényválasztást is, hiszen a növények alapvető igényeit soha nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hosszútávú siker érdekében. Ezért a következőkben a városi növények és az őket telepítő kertészek szemszögéből közelítjük meg ezt a szerteágazó témakört a termőhelyi igényektől a növényválasztáson át egészen az indokolt kezelésekig.

virágok
A városi környezet számos kihívás elé állítja a növényeket, de tudatos tervezéssel a negatív hatások csökkenthetők (forrás iverde)

Termőhelyi adottságok a városban

Legyen szó egy apró előkertről, vagy éppen egy nagyobb zöldterületről, a növényválasztás előtt meg kell ismernünk a rendelkezésre álló hely adottságait, melyek determinálják, milyen igényekkel rendelkező növényeket telepítésére alkalmas a terület. Ehhez legelőször vizsgáljuk meg a talajt. Vegyünk kézbe egy marék földet, majd vízzel összekeverve végezhetünk gyúrópróbát, mely árulkodik arról, hogy kötött vagy kevésbé kötött talajjal van-e dolgunk. A szervesanyagtartalom a városban általában alacsony, így szinte mindig szükség van plusz tápanyag kijuttatására a növények ideális fejlődéséhez. A talaj kémhatását lakmuszpapír segítségével pontosan meghatározhatjuk, ennek hiányában az erősen savas vagy lúgos talajt kedvelő növények szabadföldi telepítését kerüljük, viszont konténeres nevelés mellett akár ezeket a talajigényeket is ki tudjuk elégíteni. Így nem kell lemondanunk a nagyobb törődést igénylő növényekről sem.

park
A beültetésre váró terület adottságait felmérve sokszínű társításokat hozhatunk létre (forrás iverde)

A talajon túl igen fontos ismernünk a beérkező fény mennyiségét is, hiszen nagy fényigényű növény árnyékban nem fejlődne megfelelően, vitalitása hamar leromlana. Ez fordított helyzetben is igaz, egy kifejezetten árnyékkedvelő növény a tűző napra történő telepítést sínylené meg. Van tehát talajunk, ahova ültessünk, tudjuk mennyi fényhez jutna ott a növény, már csak azt kell meghatároznunk, hogy kap-e elég csapadékot vagy öntözéssel tudjuk-e pótolni a növények számára szükséges vizet. A fenntarthatósági célokat szem előtt tartva a tervezés során akár a víztakarékos (xeriscape) vagy esőkert létrehozásában is gondolkodhatunk.

kert
A kis vízigényű kert is lehet fajtagazdag és sokszínű (forrás iverde)

Növényálasztás fontossága

A növényválasztás nem egyszerű folyamat, azonban a korábban megismert termőhelyi adottságok behatárolják, hogy milyen igényekkel rendelkező fajok és fajták azok, melyeket érdemes telepítenünk. Széles toleranciával rendelkező, jó ellenállóképességű fajokat és fajtákat érdemes választani, melyek a szélsőségeket is jól bírják, így például a burkolt felületekből visszasugárzó hőt vagy a hosszú száraz időszakokat is. Az igényeken túl eltérő funkciójú növényeket ültessünk. A talajtakaró növények gátolják a gyomosodást és segítenek a vízmegtartásban, így kedvező mikroklímát hoznak létre. A virágzó növények színükkel, formájukkal díszítenek, de a városi biodiverzitás megőrzésében is részt vehetnek, hiszen míg a beporzó rovaroknak táplálékot, addig a többi rovarnak, akár kisemlősöknek búvóhelyet jelentenek, az ágyásunk pedig egy apró zöld szigetként jelenik majd meg.

cicafark
Kevés növényből is látványos és hasznos zöldfelületet hozhatunk létre (forrás iverde)

Gondozás és ápolás

A növényválasztás során már képet kaphatunk az ültetni tervezett növények ápolási feladatairól, melyeket a szezonalitás alapján a leginkább célravezető csoportosítani, ami az ütemezést nagyban megkönnyíti. Az ápolási munkák közé tartozik a metszés, ritkítás, szaporítás, gyomlálás, öntözés, szükség esetén talajlazítás, tápanyag kijuttatás is. Természetesen növénycsoportonként változik, mit és milyen gyakorisággal kell elvégezni, azonban a feladatok közül kiemelendő a metszés, mely során mindig ügyeljünk arra, hogy éles, tiszta szerszámot használjunk, így a felesleges roncsolást elkerülve csökkenthetjük a kórokozók megjelenésének az esélyét. Ugyanilyen célból a fásszárúak esetében a nagyobb metszlapokat mindig kezeljük, ne adjunk esélyt a betegségek megjelenésének. Az évelő növények, mint népszerű és könnyen nevelhető csoport ismertek, ahonnan számtalan virágzó faj és fajta került ki. Ezek esetében nem követünk el hibát, ha a virágzást követően az elnyílt virágokat és virágzatokat eltávolítjuk, sok növény esetében ugyanis ez a fővirágzáshoz mérten gyengébb másodvirágzást eredményezhet.

metszés
A rózsák kedvelt előkerti növények, melyek gondos metszést igényelnek (forrás pixabay)

Ha nem sikerült a megelőzés

Minden elővigyázatosság ellenére elkerülhetetlen, hogy egy-egy kártevő vagy kórokozó ne jelenjen meg a növényeink között. Ha feltételezhető a nagyobb kártétel, akkor használhatunk növényvédő szert, melyek között számtalan típust találunk. Attól függően, hogyan fejti ki hatását, beszélhetünk riasztó, csalogató és a célszervezeteket elpusztító szerekről. Megkülönböztethetünk állati kártevőket elpusztító vagy zoocid szereket – ezen belül jelentős csoportot képviselnek a rovarölő szerek vagy inszekticidek – de vannak baktérium-, gomba-, vírusölő szerek is, valamint gyomirtó- (herbicidek) és algaölő (algicid) szerek is. Az alapján, hogy a kijutatott szer a növényben hol fejti ki hatását, beszélhetünk kontakt vagy felületen ható, szisztemikus vagy felszívódó és lokoszisztemikus vagy mélyreható hatóanyagokról. Ezek a kategóriák bár nem adnak teljes képet, de mégis rámutatnak arra, hogy a kártételt és kórképet ismerni kell ahhoz, hogy megfelelő szert tudjunk alkalmazni a már fellépő probléma ellen, de a megelőzés mindig kulcsfontosságú lesz.

kert
Az évelő között számos városi fajt találunk, melyek nem érzékenyek a betegségekre

Integrált növényvédelem

A korábbiakban leírtakat mintegy összefoglalóan mindenképpen említést érdemel az integrált növényvédelem. Ez az ökológiai szemléletű megközelítés alkalmazza a megfelelő helyre odaillő növény elvét, a megfigyelést (monitorozást) és a megelőzést. Emellett célja a szerhasználat csökkentése, azon belül is a természetes ökoszisztémának kárt okozó szerek mellőzése, helyettesítése.

A cikkhez felhasznált források:

Feldmann F, Vogler U. Towards sustainable performance of urban horticulture: ten challenging fields of action for modern integrated pest management in cities. J Plant Dis Prot (2006). 2021;128(1):55-66. doi: 10.1007/s41348-020-00379-x. Epub 2020 Sep 22. PMID: 32983272; PMCID: PMC7508240.

Scheepens, P., Müller-Schärer, H. & Kempenaar, C. Opportunities for biological weed control in Europe. BioControl 46, 127–138 (2001). https://doi.org/10.1023/A:1011445721800

Stephen O Duke, Why are there no widely successful microbial bioherbicides for weed management in crops?, Pest Management Science, 10.1002/ps.7595, (2023).

Yu, Zhang.  Urban Garden Planning and Design and Ornamental Plant Protection. Journal of Landscape Research; Cranston Köt. 10, Kiad. 4,  (Aug 2018): 159-162. DOI:10.16785/j.issn1943-989x.2018.4.035

Olvassa el a közösségi kertekről szóló írásunkat is!

Szerzőink:

Horotán Katalin – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Kisvarga Szilvia – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem