fbpx

Aranyat ér a hagyma, az őszi árak is magasnak ígérkeznek

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 30.

A jelenlegi hagymakínálat még bőséges, de nem zárható ki, hogy augusztustól ismét emelkedésnek indul a nagybani ár – jelzi a FruitVeB a lengyel termés okán, de nemcsak nekik vannak termelési nehézségeik az extrém időjárási helyzetek miatt. Az árak azonban messzemenően kompenzálják őket.

hagyma
A hagyma sem az aszályt, sem az esőt nem szereti: most sem lesz sok belőle (forrás: runnersworld.com)

Idén kisebb területet sújt aszály Európában

Az áttelelő állományok eddig jó termést hoztak Lengyelországban, így a kínálat egyelőre stabil. Ez abból is látható, hogy az utóbbi egy hónapban 57%-kal csökkent a vöröshagyma nagybani piaci ára, ami jelenleg 1,3-1,8 PLN/kg (112-155 Ft/kg) között alakul. Ez azonban még mindig csaknem 30%-kal magasabb a 2022-es árszintnél, és 4 éves rekordnak tekinthető. Csak 2019-ben jegyeztek fel magasabb értéket a mostaninál.

A magról vetett állományokban azonban komoly károk keletkeztek a forró, száraz időjárás miatt, ezért nagyon valószínű, hogy a hozamok jelentősen csökkennek majd. Az öntözött állományokban lényegesen jobb a helyzet, itt viszont a gombás fertőzések elleni védekezés jelent komoly kihívást. Nem zárható ki, hogy megismétlődik a tavalyi helyzet, amikor a hagyma ára augusztustól kezdve folyamatos emelkedésnek indult. A különbség, hogy tavaly az aszály egész Európában éreztette hatását, idén viszont sokkal kisebb területen okoz gondokat a csapadékhiány.

Busás hasznot hozott a hagyma

Hozzátesszük: Tavaly egész Európában rekordmagas árak alakultak ki a csekély termés miatt, az árak azonban messzemenően kompenzálták a termelőket: még soha ilyen jó évet nem zártak. A fogyasztók a boltokban azt tapasztalhatták, hogy egy év alatt közel háromszorosára emelkedett a vöröshagyma ára. Még most, az árak mélyvölgyéhez közeledve is 600 forintos kilónkénti áron lehet megvásárolni ezt a terméket, drágább, mint a burgonya.

Az idei őszi, európai árszintekre a holland és a francia termés fog még nagyobb hatást gyakorolni (a lengyelen túl). A spanyolokról már tudjuk, hogy extrém nehéz szezont élnek át az aszály miatt, és az olaszokat is több időjárási csapás érte. Harmadik országok terén Kína és Egyiptom kínálatát érdemes figyelni.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az alapzöldségek drágultak a legnagyobb mértékben.