fbpx

A holland retek összecsúszott a szabadföldi konkurenciával

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 13.

A hónapos retek piacán már nincsenek keresleti csúcsok és hullámvölgyek – állítja egy holland termelő, Zoef Yilmaz. A kereslet egyenletes, de az energiaköltségek miatt most az üvegházi termés lassabban készült el, így részben összecsúszott a szabadföldi kínálattal.

Zoef Yilmaz a kertészetében
Zoef Yilmaz a kertészetében (forrás: Yilmaz Radijs)

Megszokta a nehézségeket

A török bevándorló kertész 20 évvel ezelőtt indította el vállalkozását, ma Hollandia legnagyobb retektermelőjének mondhatja magát: 20 hektáron folyik a növény termesztése. Kezdetben a nyelv elsajátítása és a föld megszerzése okozta Zoef Yilmaz számára a legnagyobb kihívást, volt időszak, amikor a 15 hektáros termelés 10 különböző helyszínen folyt, de ma is hét helyszínről gyűjti össze a csomagolandó termést.

Jellemzően 8-10 fajtával dolgozik, vannak tavaszi és őszi fajtái is. A termelés a tavaszi-nyári időszakban három hetet, az őszi-téli időszakban tizenkét hetet vesz igénybe. Utóbbiban kétszer is be tudja takarítani a hat hét alatt elkészülő termést, amit a világításnak köszönhet. „Most a fényhiányos időszakban 70%-kal kevesebb mesterséges megvilágítást alkalmaztunk, ami a termelés rovására ment. Ez nagy kár, de a piaci kereslet eddig jó volt, és arányosan alakult a termesztett mennyiséggel” – fogalmaz a termelő.

retekkombájn
Retekszedés: hamarosan itt a szabadföldi konkurencia (forrás: Yilmaz Radijs)

Erősebb a verseny, de nagy a kereslet is

Így folytatja: „Az elmúlt években a hónapos retek piaca meglehetősen stabillá és időben is jól tagolttá vált. A korábbi keresleti csúcsok és hullámvölgyek elsimultak. Ez jó hír egy ilyen turbulens világban, amikor a nyersanyag-ellátástól kezdve az energiaárakig minden bizonytalanná vált körülöttünk.” Úgy véli, a szezon jól kezdődött, a hűvös esték és a napsütéses délutánok jó minőségű retket neveltek a védett holland környezetben. Mivel a telek veszítettek keménységükből, és a „melegházak” kevésbé voltak melegek, most az üvegházi termésnek idejekorán meg kell küzdenie a szabadföldi holland, német és angol retekkel. Több most a piacon a csomós és a lédig áru is, de szerencsére a kereslet is növekedett.

Yilmaz vállalkozásában a dolgozók között sok a török és a bolgár. „Körülbelül félmillió török él Hollandiában, akik közül legalább 350 ezer korábban a mezőgazdasági szektorban dolgozott. Csodálom, hogy ilyen kevesen vannak jelen a holland kertészetekben” – mondja Yilmaz, aki mindent megtesz honfitársai foglalkoztatásáért.

Lásd még a témában: Retek: dacol az energiaárakkal, mégis megéri termelni.