fbpx

Figyelem: ismét emelkedik a földgáz és a műtrágya ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 23.

A holland tőzsdén június közepén a hónap első napjaiban érvényes ár duplájára ugrott a földgáz értéke. Ma már „csak” 46 százalékkal járunk a korábbi árszint felett, de ahogy ráfordulunk az őszre, a helyzet romlása várható. A nitrogénműtrágyák újból drágulni fognak.

műtrágya
Időben kezdjük el betárolni a tápanyagot! (fotó: mandiner.hu)

Hirtelen ugrás

A holland gáztőzsde szerint őszre – ha semmi váratlan nem történik a piacon – stabilizálódik az 50 MWh feletti ár. Az árak tavaly nyáron, az EU szankciós politikájának bejelentésekor szabadultak el, akkor ötször többe került egy kilowattóra energia, mint idén áprilisban, amikor az enyhe tél után elértük a keresleti mélypontot. Most az európai gáztározók 74 százalékos töltöttségi szinten vannak, de a cél az, hogy a tél előtt a kapacitások 90 százalékáig legyenek töltve.

A mostani drágulást az elemzők két hírre vezetik vissza. Az egyik, hogy Európa egyik legnagyobb gázmezőjét a vártnál egy évvel hamarabb zárják be a hollandok idén októberben. A Groningen környéki gázmezők kitermelését az elmúlt 10 évben fokozatosan csökkentették, mivel megnőtt a földrengés veszélye. Emellett Norvégiában is bejelentette a Gassco, hogy nem tudta befejezni egyik fontos üzemének felújítását, így az július közepéig szünetelteti a működését. A harmadik ok nem rendkívüli esemény: nyáron a hőség betörésével emelkedik a lakosság villamos áram iránti igénye, márpedig a földgázból áram is „készül”, nemcsak műtrágya.

Várható ártrend

Az elemzők szerint mindez nem jelenti azt, hogy megbillent volna a kereslet-kínálat egyensúlya Európában, de arra készülni kell, hogy a következő két tél a történelmi átlagáraknál magasabb árszintet hoz, és a piac továbbra is rendkívül érzékenyen fog reagálni minden hírre.

A mezőgazdaság számára a legfontosabb üzenet az, hogy mostantól ismét emelkedik a nitrogénműtrágyák gyártási költsége, így az ára is. A korábbi drágaság azonban nem jön vissza, feltéve, hogy semmi váratlan esemény nem töri derékba a piaci várakozásokat.

Kapcsolódó írásunk: Veszteséges a növénytermesztés, zuhan a műtrágyavásárlás.