fbpx

Több etanol lesz a búzából, mint hús, erre visz a kényszer

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 13.

Az Egyesült Királyság 2020 végén távozott az Európai Unióból, így idén egyszerre kellett szembenéznie a Brexit és a Covid együttes hatásával. Nem jött ki jól belőle. A gabonafélék felhasználása azzal együtt is csökken, hogy az etanolipar igényei nőttek.

 

borjú
Az állatoknak már kevesebb gabona kell, mint a gépkocsiknak (Fotó: Horizont Média)

 

Emberből van a legnagyobb hiány

Az Egyesült Királyság mezőgazdasága komoly kihívások elé került. Egyszerre változtak a fogyasztói igények, a kereskedelmi feltételek, a munkaerő, az energia és a fuvarozás ára. Mindenki hallott a szigetországot sújtó kamionoshiányról, és arról, hogy az élelmiszer-előállítás minden pontján kevés a munkáskéz. (Lásd cikkünket: Krízis a brit munkaerőpiacon, Covid-vízum lép érvénybe.)

Az USDA legfrissebb jelentése szerint Nagy-Britannia takarmánygabona-felhasználása a 2021/22-es gazdasági évben némileg csökken (250 ezer tonnával) az állattenyésztést és a húsipart sújtó problémák miatt. A vágóhidakon és a húsüzemekben ugyanis döntően uniós állampolgárok dolgoztak, akik az elmúlt másfél évben elhagyták a szigetországot a vízumkényszer miatt. A növekvő inputköltségek szintén negatívan befolyásolják az állattenyésztés eredményét, ami meglátszik az állománypótlás lassú ütemén is.

 

15 millió tonna búzát fogyasztanak

A briteknél a búza legfontosabb gabona, az élelmiszeripar, a takarmánygyártás és az etanolipar is erre számít elsősorban. Ennek felhasználása kétmillió tonnával emelkedhet, amiből fél millió tonnás igénynövekedést az etanolipar támaszt. Ugyanis az Egyesült Királyság is áttért idén a 10 százalék etanolt tartalmazó E10-es üzemanyagra. Ez a szektor 2020 óta már egyébként is több búzát használ fel, mint a takarmánygyártás. Idén 14,3 millió tonna búza termett az országban, csaknem 50 százalékkal több, mint tavaly. Még így is importálni kell még a kétmillió tonnát az igények fedezésére és a tartalékok feltöltésére.

Árpából 7,2 millió tonnát takarítottak be, 12 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Erre a kalászos gabonára a söripar is számít, utóbbit viszont hátrányosan érintette a Covid és a vendéglátóipar korlátozott működése. Az országban felhasznált árpa mennyisége a futó gazdasági évben nem fogja elérni a tavalyi szintet, az importigény csekély.

Nagy-Britanniában nagyon kevés kukorica terem, de nem is épít rá a helyi gazdaság. A felhasználását most egyébként is visszafogja a magas ára és az állattenyésztést sújtó gondok. Így a behozatala 2,7 millió tonnáról 2,3 millió tonnára csökkenhet a futó gazdasági évben.