fbpx

Számoljanak! Még nem késő!

Írta: MezőHír-2022/03 lapszám cikke - 2022 március 16. -Hirdetés

Érdekesen alakul a 2022-es év a gabonatermesztés vonatkozásában

Tisztelt Gazdatársak!

Várakozáson felüli gabonaárak, még ennél is meglepőbb műtrágyaárak, változatosan áttelelő gabonák, korai nitrogénműtrágya-kijuttatás. Szokás mondani, hogy nincs két egyforma év, és jobb minél előbb kijuttatni a tápanyagot, amivel egy normális növényállapot esetében egyet is lehet érteni.

De kérdezném halkan, megnézték a színtelen gabonák gyökérzetét? Találtak-e funkcionáló gyökeret? Van-e asszimilációs felület? Az antociános levelek stresszre és foszforhiányra utalnak. Tipikus abiotikus stresszhelyzet. Igaz, hogy az enyhén nedves talajfelület biztató a beoldódás szempontjából, de kockázatos ebben az állapotban egy nitrogénsokk, ami tovább rontja a megindulás lehetőségét. A rám hallgató gazdákat arra kértem, hogy mielőtt a sima vagy kénes pétisót kiszórják, próbálják meg életre kelteni a növényeiket egy foszfortúlsúlyos lombtrágyával, valamint energetizálni (stresszmentesíteni) algával, aminosav-koncentrátummal. A levélen keresztül azonnal felvehető készítmények sokat lendítenek a növény normális regenerálódási folyamatán, nem is beszélve a matekról. Egy mázsa pétisó mai áron 22 000 Ft, míg egy kombinált levéltrágya kb. 8000 Ft/ha. Ha egy biológiailag aktív növényzetet tuningolunk, a hatékonyság eléri a 70-80%-ot, ellenkező esetben ez a hasznosulás akár meg is feleződhet.

Az általam javasolt lombtrágya-kombinációnak sok megjelenési formája van, de engedjék meg, hogy az általam már kipróbált és nálam személy szerint bizonyított megoldást javasoljam:

Head-Land Zsémix Plusz (575 g/l P2O5, K 81 g/l, Zn 140 g/l) 2 l/ha;

– Naturamin Plusz (80% aminosav + 12% N) 0,2 kg/ha.

A kezelés összköltsége csomagban nettó 7360 Ft/ha. Szállítás a megrendeléstől számított 24–48 órán belül.

Számoljanak! Még nem késő!

Szerző: Jámbor Zoltán szaktanácsadó
+36 30 406 3634