fbpx

Tarlón alapozzuk a jövő évet – Medallon Premium, társ az évelők elleni küzdelemben

Írta: MezőHír-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 10.

A viszontagságokkal teli 2022 után a természet szinte „dőzsöl”, a nem várt mennyiségű csapadéknak köszönhetően. Azonban nem csak a kultúrnövények élvezik a kedvező körülményeket, hanem a gyomok is. Különösen az évelő növények – kiterjedtebb gyökérzetükkel a mélyebb rétegek nedvességének köszönhetően – érzik jól magukat, és hajtanak nagyon sok helyen jelentős tömegben.

De hogyan lehet ellenük a leghatékonyabban és költségkímélőbben védekezni? Ássunk egy kicsit a dolgok mélyére, hogy miként is tudjuk a lehető legtöbbet kihozni, és a legjobb eredményt elérni a glifozát hatóanyaggal történő tarlókezelésekből. A tarlókezelés helyes megvalósítása éppúgy precizitást igényel, ahogyan az összes többi kémiai növényvédelmi művelet. De nézzük is sorról sorra ezeket (természetesen a teljesség igénye nélkül)!

1. Készítmény kiválasztása:

Ha egy hatóanyagból, jelen esetben a glifozátból több gyártó készítménye is a rendelkezésre áll a piacon, akkor hajlamosak vagyunk az elérhető legkisebb hektárköltséggel járó megoldás kiválasztására. A piacon lévő glifozáttartalmú készítmények közül a Medallon Premium a beépített ionvédelmi rendszer segítségével olyan formulációjú termék, amely a segéd- és vivőanyagai által hatékonyabb felszívódást tesz lehetővé a gyomokban, ezáltal jóval mélyebbre jut le a fenyércirok rizómájában vagy éppen a mezei acat föld alatti szaporítóképleteiben.

tarlokezeles
A tarlókezelés helyes megvalósítása is precizitást igényel

2. Időzítés:

Gyakori, hogy aratás után a tarlót úgymond magára hagyják, majd amikor kigazosodik a terület, elvégzik a permetezést. Tarlóművelés nélkül ez általában július végén, augusztus elején meg is történik. Sajnos azt kell mondani, hogy ez a módszer helytelennek tekinthető. Ilyenkor ugyanis a nedvkeringés még a rizóma irányból a hajtás felé történik, tehát a hatóanyag mozgása korlátokba ütközik. A helyes módszer, ha a tarlót az aratás követően ápolásban részesítjük. Ekkor a tarlóhántás több előnye közül kihasználjuk, hogy az éppen magról kelő gyomokat és meginduló évelőket mechanikai úton kiiktatjuk a területről. Ezáltal időt nyerünk, hiszen az érzékeny fenológiát (15–20 cm) a fenyércirok augusztus második dekádjára éri el. Ekkor már a rövidülő nappalok és hűvösebb éjszakák hatására megindul a rizóma irányába történő asszimilátumszállítás, a növény elkezd télire raktározni a föld alatti szaporítószerveibe. Az ebben az időben végzett Medallon Premium-kezelés jóval hatékonyabbnak tud bizonyulni, hiszen a növény természetes nedvkeringését kihasználva a glifozát hatóanyag szintén mélyebben tud a gyökérrendszerben lehatolni. A késői kezelések hatékonysága is elmaradhat az elvárttól, akárcsak az elkapkodott permetezéseké.

3. Adjuválás és dózis, hatásfokozók használata:

A Medallon Premium a formulációjának köszönhetően kiemelkedik a glifozáttartalmú készítmények sorából. Speciális ionvédelmi rendszert tartalmaz, és az originális formációjának köszönhetően kiváló hatékonyságú termék. Tarlókezelés során nem célszerű további tapadásfokozó vagy nitrogéntartalmú műtrágya permetléhez adagolása. Magról kelő gyomok esetén nitrogénműtrágya permetléhez adagolása lehetséges, ezzel a hatáskifejtés gyorsítható, de évelő gyomok esetén nem javallt. A Medallon Premium dózisa tarlókezelésre magról kelő gyomok ellen 2–3 l/ha, évelő gyomok ellen 4–6 l/ha. Gyenge vagy fejletlen gyomok ellen az alacsonyabb, míg erős gyomborítottság és túlfejlett gyomok ellen a magasabb dózis használata javasolt.

Összességében, ha a tarlókezelésünket az egyes kis részletekre odafigyelve és a Medallon Premiummal végezzük el, a siker garantált! Ha már a szólások és közmondások közül párat megemlítettem, soraimat a következővel zárnám: A rest kétszer fárad! Ne fáradjunk kétszer, csak egyszer! Ehhez a Medallon Premium biztos társ a tarlókezelések során.

SZERZŐ: DR. NAGY VIKTOR FEJLESZTŐMÉRNÖK • SYNGENTA