fbpx

Számos applikáció segíti a mezőgazdasági feladatokat

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 21.

A mezőgazdaság digitalizációja kapcsán főként a precíziós gazdálkodásról és a különféle farmmenedzsmenthez kapcsolódó szoftverekről esik szó. Egyre több az agráriumban azonban az olyan hasznos applikáció, ami a mindennapi munkát mozdítja elő. Ezek legnagyobb előnye, hogy általában ingyenesek, vagy csekély díjszabás ellenében használhatók. Nézzük meg mi mindenre használhatók az agrár-appok.

Angol és német nyelven már szinte zavarba ejtő a felhozatal

A mezőgazdasági applikációk erejét és használhatóságát demokratikus mivoltuk adja. Egy átlagos okostelefonon és állandó, stabil internet kapcsolaton kívül szinte semmi másra nincs szükségünk ahhoz, hogy függetlenül a megművelt terület nagyságától, előnyeiket élvezhessük.  Magyarul természetesen jóval korlátozottabb a kínálat, de angol vagy német nyelven már szinte zavarba ejtő a felhozatal. Ma már szinte minden részfeladatra találhatunk a munkánkat megkönnyítő telefonos alkalmazást. Az alkalmazások legtöbbjére elmondható, hogy mindkettő legelterjedtebb mobiltelefonos operációs rendszeren (Android/iOS) futtatható változat a felhasználók rendelkezésére áll, bár ritkán előfordul olyan is sajnos, hogy nincs választási lehetőségük.

applikáció

Ha megnézzük a használható alkalmazásokat, azt láthatjuk, hogy az első népesebb csoportjukat főként az időjárás előrejelzések adják (pl. WetterOnline Pro). A mezőgazdasági munkák dokumentálására írt egyszerűbb programok (pl. FarmerJoe), vagy a farmmenedzsment részeként használt modulok a napi munka szervezésére és az adatok rögzítésére alkalmasak. A telepi munkáktól kezdve, az in-put vagy karbantartási anyagok készletlistáján át, egészen a szántóföldi munkák táblatörzskönyvéig bezárólag használhatjuk a sokszor asztali számítógépre írt szoftverek mobiltelefonra optimalizált verzióit. Gyakoriak az egyszerű munkaidő nyilvántartó és szervező alkalmazások is (pl. Timesheet). Szinte minden munkaművelethez létezik már speciális applikáció, amelyek nem helyettesíthetik a szakértelmet és a termelési tapasztalatot, de nagyon sokat segíthetnek, és hasznos segédeszközökké válhatnak. A gyom, a kártevő- és a növénybetegség-felismerő appok (pl. DLG), a felhasználható növényvédő szerek listáit (pl. Agromedium) tartalmazó programok a szántóföldi növénytermesztési munkákat támogatják, teszik könnyebbé. Az elmúlt években az állattenyésztés területén is megjelentek színvonalas szoftverek (pl. fodjan, BSC Cowdition). Szinte minden fontosabb gazdasági állatfajjal kapcsolatban elérhetők már a takarmányozást rögzítő programok, amik közvetlenül nyújtanak információt az állományokkal kapcsolatban. A mezőgazdasági gépgyárak kínálatában a precíziós gazdálkodás révén a különféle szoftverek és alkalmazások lassan külön termékköré, digitális üzletággá fejlődnek. Szinte minden neves márka kínál már a gépek beállítását, ellenőrzését és karbantartását megkönnyítő applikációt. A leggyakrabban használt alkalmazások a műtrágyaszórók kalibrálását és a kijuttatott műtrágya dokumentálását (pl. Rauch Fertilizer Chart!) segítik. A vetőgépek beállítását (pl. Vicon Seeding Calculator) és a vetés folyamatos monitorozását lehetővé tevő appok is nagyon kedveltek.

Összeállította: Söjtöri Andor