fbpx

Kompletté vált a PGR-szolgáltatásunk

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 15.

SZERZŐ: FODOR M.

Milyen lehetőségeket adott a digitális átállási pályázat a hazai gazdatársadalomnak? Mennyire készült fel a nádudvari cég az ehhez kapcsolódó kihívásokra? Hogyan tekint a KITE Zrt.-nél eltöltött három évtizedre? Hadászi László innovációs főigazgató az AGROmashEXPO szakkiállításon válaszolt kérdéseinkre.

Hadászi László
Hadászi László innovációs főigazgató, KITE Zrt.

– Bemelegítésnek egy kérdés a rendezvényről: több év kihagyás után végre egy korlátozásoktól mentes kiállításon vagyunk. Mik a személyes tapasztalatai, menyire elégedett eddig a látogatottsággal és a rendezéssel?

– Úgy gondolom, nagyon szépen emelkedik a kiállítás színvonala, nemcsak a KITE Zrt. standján, hanem a többi kiállítónál is. A világ más helyszínein szervezett ilyen szakmai seregszemlékkel is nyugodtan összemérhető, és a látogatottságra sincs panaszunk.

Igazán mozgalmas napok ezek: személyesen részt veszek kerekasztal-beszélgetésben, moderálok egy másik ilyen programot, előadok a KITE Zrt. sajtótájékoztatóján – ez csak néhány kiragadott mozzanat a szakmai rendezvényekből.

– Áttérve egy másik fontos, aktuális témára: a digitális átállási pályázattal kapcsolatban milyen eredményekkel számolnak, hogyan tovább ezen a téren?

– Erre a kiállításra és más rendezvényeinkre készülve készítettünk egy összesítést, így frissek a számok: 2022 végére eljutottunk oda, hogy 1,2-1,3 millió hektáron használják a KITE RTK-jeleit Magyarországon. Ehhez még hozzá kell adni azokat, akik nem RTK-pontosságot használnak, hanem SF1 vagy SF2 jelet, ez is több 100 ezer hektárnyi terület. Ezek a jelek szükségesek az automata kormányzás használathoz.

800 ezer hektárnyi terület kontúrjai vannak felvéve, ezek a „digitális karók”, amelyek már le vannak verve. 600 ezer hektáron történik napi szintű adatgyűjtés – ami nagyon komoly szám! 300 ezer hektár fölött készen állunk a differenciált tápanyag-kijuttatásra! Az év közepére ez már 400 ezer hektárra emelkedik.

A meteorológiai adatokat gyűjtő hálózat 710 állomás adatait fogadja, a nyár végére 1000 körül lesz ez a szám, amit a KITE Zrt. kezel. 850 ebből a mi fejlesztésünk, 100-150 az OVF technikája, de kölcsönös adatátvitel működik közöttünk.

– Impozáns számok. Hogyan látja a termelők hozzáállását? Igénybe fogják venni az előírt mértékben a szolgáltatásokat?

– Azt látom, hogy a digitalizációban rejlő lehetőségek kihasználásához az ehhez kapcsolódó tudást el kell sajátítani. A termelők meghatározó része elfogadta, tudja, hogy azon dolgozunk, hogy elégedettek legyenek, és legyen értelme egy ilyen komoly fejlesztésnek.

Csaknem másfél száz kolléga dolgozik ezen a területen

– Hogyan tudja a KITE Zrt. az ezen a téren növekvő partnerkört megfelelő szaktanácsadással kiszolgálni, a hihetetlen mennyiségű adatból releváns terveket készíteni?

– Ez valóban nagyon kemény feladat, de kb. 140 fő dolgozik nálunk ezen a területen. Ebben benne vannak azok a gépkezelők is, akik demóbemutatókat tartanak a gazdáknak, beletartoznak az új gépek beállításával, a fedélzeti computer használatának megtanításával foglalkozó kollégák, emellett a talajminta-vételezést elvégző munkatársaink, valamint az adatfeldolgozók és a szaktanácsadást ez alapján megtervező szakemberek is. Persze nem lehet a létszámot a végtelenségig növelni, ezért kezdtük el fejleszteni például a PGR-rendszerben azokat a digitális alkalmazásokat, amelyeket a termelő saját maga is tud használni. Itt is nagy előrelépés történt; jelenleg már 16 olyan különböző applikációnk van, amelyet a gazda is használhat, amelyben adatfelvitelt, adatfeldolgozást tud végezni, naprakész adatinformációkat tud lehívni.

– Mennyire nyitottak a termelők ezek használatára? Milyen gyorsan tudják megtanulni az applikációk kezelését?

– A fiatalabb generációtól sokszor már egy nap használat után ötleteket kapunk, hogy mit lehetne még beletenni egy-egy applikációba, nekik nem jelent kihívást a programok használatának elsajátítása. A meteorológiai alkalmazásban, ami a PrecMet-ben van, termelői javaslatra készült el az a fejlesztés, amelyben ma már országos térképi formában interpoláltunk bizonyos adatokat, hogy ez segíthesse és egyszerűbbé tegye a munkájukat. Ez olyan jól sikerült fejlesztés, hogy a mezőgazdasági termelők ingyenesen használhatják, de ma már a teljes társadalom felé is elérhetővé tettük.

Az öntözési szaktanácsadást is elkezdjük, így a PGR-szolgáltatásunk már kompletté válik. Azok számára, akik a KITE Zrt.-vel dolgoznak az öntözési területen, a szaktanácsadás ingyenes, kivéve, ha a változtatható intenzitású öntözésre van szükség. A rendszer persze mások előtt is nyitva áll.

– Hogyan látja most a digitális átállással kapcsolatos pályázatok jövőjét?

– Amikor ezt meghirdették, azt mondták, hogy a pályázat folytatódni fog a jövőben is. Most is hallani róla, hogy ilyen célt szolgálva folytatás következik, de részletek még nem ismertek erről. Mi örülnénk, ha menne tovább, még akkor is, ha a gazdasági környezet jelentősen változott a kiírás és a megvalósítás ideje között, mert úgy gondolom, nagyon sokat segített a magyar mezőgazdaság technikai szintjének emelésében, hogy újból felzárkózzunk a világ élvonalába.

Újra iskolapadban

– Ha jól emlékszem, akkor ön a közelmúltban a precíziós szakmérnöki képzést is elvégezte. Milyen volt újra az iskolapadba ülni, és az ön számára már nagyon ismerős területen tanulni?

– Hiába vagyunk bizonyos tudás birtokában, az egyetemek már nappali tagozaton is várják a precíziós szakmérnöki képesítést megszerezni akaró érdeklődőket, és egyre többen fogják képezni magukat ezen a téren. Nem mutatna jól, ha nekünk nem lenne meg a megfelelő papírunk… Több mint 30 kollégánk három egyetemen, Mosonmagyaróváron, Debrecenben és Gödöllőn elvégezte ezt a képzést, köztük voltam én is. Amit sejtettünk és láttunk, a három egyetem nem egyformán oktatja a témát – ez nem azt jelenti, hogy valaki jobban vagy rosszabbul csinálja, hanem máshol vannak a hangsúlyok. Számomra is hasznos volt a képzés, kaptam olyan tudást, aminek nem voltam birtokában, vagy kicsit újra kellett azt strukturálnom. Ez főleg a térinformatika területét jelentette, a műholdfelvételek dolgaiban való eligazodásban segített. A tudományos világ nemcsak az NDVI-t használja…

– A 2022-es év rengeteg kihívást állított a gazdatársadalom és önök elé is. Mit vár az idei esztendőtől?

– 30 éve vagyok a gyakorlatban, és ilyen kegyetlen körülményeket még nem láttam… Nálunk az elvetett kukorica több mint 80%-a nem lett betakarítva egy olyan övezetben, amelyik teljes egészében kukoricatermesztésre alkalmas. Az öntözetlen kukoricák nem teremtek úgy, hogy érdemes legyen azokat betakarítani. De azért van remény, például az öntözött területen a kukoricaversenyt a KITE Zrt. nyerte a nádudvari területén, a versenyparcellánk 15-16 tonna/ha terméssel végzett, de a legjobb parcellánk úgy hozta a 18 t/ha termést, hogy a mellette lévő öntözetlen területen nem történt betakarítás… Azért ezt nem szeretnénk még egyszer megélni. Jó lenne, ha az idei végre olyan év lenne, amikor szép növényállományt látnánk az ország minden részén…

– 30 éve dolgozik az idén 50 éves KITE Zrt. csapatában. Mit jelent ez az ön személyes életében?

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy nekem ez az első munkahelyem, és 30 évet itt tölthettem. Nagyon sokat köszönhetek a KITE Zrt.-nek, mert ez egy olyan szakmai műhely, amely a világon bármilyen hasonló területen dolgozó céggel összemérhető. Sok képzett, lojális ember dolgozik a vállalatnál. Nagyot fejlődhettem szakmailag én is ebben a három évtizedben: ott voltam akkor, amikor összeomlott a nagyüzemi termelési rendszer, ott voltam, amikor a szolgáltatási és kereskedelmi rendszerünk épült fel. Voltam növényvédelmi és műtrágya-kereskedelmi igazgató, agronómiai vezérigazgató-helyettes, és most azon a területen dolgozhatok, ahol a digitalizáció újra nagyon sokat lendít az ágazaton. Amire a leginkább büszke vagyok, hogy egy új, önálló szervezeti egység jelent meg, a Kiemelt Szolgáltatások Igazgatósága, és ez 2022-től már érdemben hozzájárult a cég jövedelméhez. Olyan szintű szolgáltatást tudtunk kiépíteni, hogy azok a KITE Zrt. és a gazdapartnerek profitjához is érdemben tudtak hozzátenni.

Fodor Mihály