fbpx

Sürgősen el kell adni a repcét

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 20.

Nem működik sem az ukrán, sem az európai piac, mintha igény sem lenne az alapanyagokra. Megint esik a repce ára. Ha akad rá vevő, adja el.

repcemag
Nincs értelme tartogatni, ha akad vevő, lépni kell (forrás: greencover.com)

Sehonnan nem vásárol az EU

Az EU-ban a bőséges repcetermés és a tavalyi zárókészletek nyomást gyakorolnak a belső árakra. Az Európai Bizottság szerint az új szezonban nagyon lelassult a repce importja is. Július 1. és augusztus 13. között alig 250 ezer tonna mag érkezett a közösségbe, ami 63 százalékos visszaesés az előző évi mennyiséghez képest. Ebben az időszakban még elsősorban Ausztráliából érkezik a repce, ahonnan most 320 ezer tonnával kevesebbet vásárolt a közösség, emellett az ukrajnai import is 156 ezer tonnával csökkent. Egyszerűen nincs szükség ennyi repcére.

Belefulladnak a repcébe

A Fekete-tenger lezárása és az EU-n belüli alacsony kereslet és árak egyaránt bénítólag hatnak Ukrajna kereskedelmére és így a belső piacára is. A repce értéke a dunai kikötőkbe leszállítva mindössze 365-375 dollár/t (cc. 130 ezer Ft). Mivel a termelők már a szója és a napraforgó betakarítására készülnek, egyre inkább belemennek a pimaszul alacsony árajánlatokba. A nyugati régiókban nagyobb a repce iránti kereslet, de a lengyel és román határon a 6-12 napos kamionsorok torlódtak fel. Plusz a lengyel hatóságok már bejelentették, hogy szeptember 15-e után nem engedélyezik az ukrán termények behozatalát.

Árak most

A Németországba leszállított repcéért 400-410 eurót (155,5 ezer Ft) fizetnek a gyárak, a román kikötőkbe érkező repcéért pedig 390-400 dollárt (139,5 ezer Ft) kell leszurkolni a vevőnek. Ha a balti kikötőben veszi át az árut, akkor az 390-400 euró (151,5 ezer Ft), de csak október-novemberben vehető át. Párizsban a novemberi szállítású repce ára csökken, most 364 eurón (140 ezer Ft) áll. Akinek ma 140-145 ezer forintos telephelyi árat mondanak, az sürgősen szálljon ki a repcéből.

Legutóbb júliusban figyelmeztettünk rá, hogy nincs értelme a jobb árakra várni: Augusztustól indul az ukrán repcedömping.