fbpx

Út nyílhat a génszerkesztés előtt a Bizottság javaslatára

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 20.

Új szabályok az új kihívások ellen

Lazább szabályok vonatkozhatnak a génszerkesztett növények termesztésére az Európai Unióban, amennyiben az Európai Bizottság július 5-én benyújtott javaslata elnyeri az Európai Parlament és az európai uniós tagállamok támogatását.

A Bizottság az enyhítés szükségességét a génszerkesztett növények az éghajlati változásokkal és az élősködőkkel szembeni nagyobb ellenálló-képességével indokolta – ez lehetővé teszi a magasabb fokú és fenntarthatóbb élelmiszer-biztonság elérését az Európai Unióban, amivel végső soron a fogyasztók és a gazdák érdekeit egyaránt szolgálja. Ellenállóbb természetük megfelezné a termesztésükhöz szükséges növényvédőszer-mennyiséget – hangsúlyozza a Bizottság.

zászlók
Az Európai Bizottság Brüsszelben felvázolt javaslata jelentősen növelheti az európai élelmiszerbiztonságot.

Az Euroseeds főtitkára, Garlich von Essen gyors, olcsó és célzott megoldást lát a génszerkesztett növények lehetőségeinek kiaknázásában. Ezen új genomtechnológiák alapját az képezi, hogy az egyes növényfajták meglévő genomjait anélkül mutálják, hogy a fajon kívülről érkező géneket adnának az eredeti génkészlethez.

Kritikusai is akadnak az ötletnek

A felterjesztett javaslatot ellenző civil szervezetek kifogásolják a biztonsági ellenőrzés és a jelölési követelmények elhagyására irányuló törekvéseket. A környezetvédelmi szervezetek pedig nem mást, mint a genetikailag módosított élőlények, közismertebb nevükön GMO-k beszivárgását vélik felfedezni a szabályváltozás mögött. A Friends of the Earth Europe tagja, Mute Schimpf a génszerkesztés az emberi egészségre és az élővilágra gyakorolt hatását vizsgáló átfogó kutatások hiányát rótta fel, ezért alapvető biztonsági ellenőrzések lefolytatását kérelmezte a döntéshozóktól. Aggályát fejezte ki az ilyen növények a méhekre, pillangókra és beporzókra gyakorolt hatását illetően. Kiemelte: már korábban, 2018-ban kimondásra került az Európai Unió Bírósága által, hogy az új genomtechnológiák Európában egytől egyig GMO-nak számítanak mind tudományos, mind jogi és politikai szempontból.

Új besorolási rendszerben a növények

Ezt az ellentmondást küszöbölte ki a Bizottság új felosztása, miszerint két csoportba oszthatók az új genomtechnológiákat használó növények: a könnyítést élvező első csoportba a természetes úton, azaz hagyományos tenyésztéssel is megalkotható fajták kerülnek -ez azon növényeket jelenti, melyek 20 vagy annál kevesebb genetikai módosítás alá estek. A másik csoport a továbbra is szigorú ellenőrzésnek alávetett GMO-kat tartalmazza, ezekkel szemben kockázatértékelési és engedélyezési kötelezettség áll fenn. A tervezet értelmében pragmatikus módon gyorsabb elbírálásban részesülhetnek majd azon GMO-besorolású növények, amelyek esetében a génmódosítás a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóképesség javítását vagy a kisebb műtrágyázás- és folyadékigény elérését célozza.

Ez az írásunk is a GMO témájában készült: Mégiscsak lendületbe jön a génmódosítás Európában

Szerző: Szentpéteri Áron

Photo by Guillaume Périgois
Cikkhez felhasznált források:  Reuters, Euronews