fbpx

Tavaly a napraforgót is megérte öntözni

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 18.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb Öntözés jelentése szerint a mintegy 5,1 millió hektáros mezőgazdasági terület alig több, mint 2 százalékát öntözték a tavalyi, rendkívül aszályos időjárásban. A szántóföldi árunövények is meghálálták, ha jutott nekik egy kis víz.

öntözés búza
A vetőbúza és a napraforgó is meghálálja (fotó: Horizont Média)

A teljes tenyészidőszak aszályos volt

Az országos évi csapadékmennyiség 497 mm volt 2022-ben. Nyolc hónapban hullott az átlagosnál kevesebb csapadék. Legszárazabbnak január, február, május, július és október hónapok bizonyultak, ekkor több mint 50 százalékkal maradtak el a havi csapadékösszegek a sokéves átlagtól. 2022 márciusában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére rendkívüli öntözési vízhasználatot hirdettek, ez alapján a tartósan vízhiányos időszak alatt vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal rendkívüli öntözést végezhettek a gazdálkodók. A tartósan vízhiányos időszak 2022. március 21. és október 31. között volt érvényben.

Az engedélyezett terület nagyjából felét öntözték

 A vízpótolt terület több mint 85 százalékát 2022-ben is felszíni vízzel öntözték a gazdálkodók, és csupán 13,7 százalékát felszín alattival. Az öntözés 91 százalékban (69.038 hektáron) esőztető berendezéssel történt. Ezen belül a legelterjedtebb kiadagolási mód a lineár öntözőberendezés (63,4 százalék). Csévélődobos rendszert az öntözött területek 19,6 százalékán, körforgósat pedig 13,8 százalékán használtak a termelők. Hektáronként átlagosan 1586,6 m3 víz fogyott el, 14 százalékkal több, mint 2021-ben.

öntözés vízjogi engedély

A szántóföldi növények is meghálálták

Az öntözés eredményeként az alábbiak szerint alakultak a hozamok az öntözetlen területekhez képest. Mint látjuk, a leghálásabb növény a burgonya volt, amelyik a víz hatására megduplázta a hozamát, de a kukorica, repce, körte is több mint 45 százalékos pluszt adott. A napraforgó és az alma 27 százalékos többlettermése is visszahozta az öntözés költségét. Azokban a kultúrákban, ahol nincs különbség öntözetlen és öntözött hozamok között, válójában egyáltalán nem jellemző az öntözésmentes termelés, így az adatok nehezen értelmezhetők…

öntözés hozam
Forrás: AKI

Lásd szakcikkünket a témában: Öntözés a termesztéstechnológiában.