fbpx

Listego Pro alkalmazási tapasztalatai – gazdáktól

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 12. -Hirdetés

A Clearfield® Plus* napraforgók gyomirtásában a tavalyi évben került bevezetésre a Listego Pro gyomirtó kereskedelmi ajánlat. Milyen tapasztalatokat szereztek a felhasználók a kezelések során és milyen ismereteket kaptunk a termék felhasználása során?

Először érdemes megnézni, milyen feltételekkel lehet felhasználni a terméket:

  • Erős hatás a szerbtövis, selyemmályva és csattanó maszlag ellen.
  • Kimagasló hatás magról kelő egyszikű gyomok ellen.
  • Rugalmas kijuttathatóság.
  • Csapadékfüggetlen.

A Listego Pro 50 g/l imazamox hatóanyagot tartalmazó, kizárólag a Clearfield® Plus* napraforgó hibridekben használható posztemergens gyomirtószer. A készítményt 0,6-1,0 l/ha dózisban posztemergensen, a kultúrnövény 2 leveles állapotától a 8 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. A kezelés optimális ideje a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles állapotában van.

Alacsonyabb dózisban (0,6-0,8 l/ha) is hatékony a vadrepce, disznóparéj fajok, fekete csucsor, csattanó maszlag ellen. Erős gyomfertőzés esetén, fejlettebb gyomnövények ellen, vagy nehezen irtható gyomnövények (kakaslábfű, muhar fajok, selyemmályva, parlagfű, keserűfű-, szerbtövis és libatop fajok) ellen a magasabb, 1,0 l/ha dózisban kell kijuttatni.

1. kép. Balra Listego Pro + Eucarol Plus hatása fehér libatoppal erősen fertőzött területen. Tata, 2019. június 2.

Napraforgószádor (Orobanche cernua) ellen a kultúrnövény 2 leveles állapotától a 8 leveles fejlettségéig 1,0 l/ha dózisban lehet kijuttatni. A készítmény osztott kezelés formájában is kijuttatható 0,5 – 0,5 l/ha dózisokban a kultúrnövény 2-6 leveles, illetve 6-8 leveles állapotában. A kezelések között legalább 7 napnak el kell telnie. A készítmény ugyanazon a területen három évenként csak egy vegetációs időszakban használható fel!

A készítmény mellé javasoljuk az Eucarol Plus 0,5 l/ha dózisban történő alkalmazását, amellyel az erősebb viaszréteggel borított, fejlettebb (pl.: fehér libatop, egyszikűek) gyomok ellen is hatásosabb, hiszen több hatóanyag jut be ezáltal a gyomokba, növelve ezzel a kezelés hatásosságát.

A kezelt területre a betakarítást követően ősszel kalászos gabona, a következő évben tavaszi kalászos, kukorica, cirok, fénymag, köles, burgonya, pillangós növény (szója, borsó, bab stb.) vethető! Keresztesvirágú növény és cukorrépa 12 hónap elteltével vethető.

A Listego Pro szelektív egyszikű irtóval egy menetben nem juttatható ki! A szelektív egyszikű irtó kijuttatásának 5-6 nappal meg kell előznie a Listego Pro kezelést vagy azt követően 7-10 nappal elteltével alkalmazható szelektív egyszikű irtó (pl. Leopard).

Termelői tapasztalatok

Az elmúlt 2 évben számos termelői visszajelzést kaptunk a Listego Pro hatékonyságáról és szelektivitásáról. A termelők pontozták a termék egyes gyomok elleni hatékonyságát. Ezek megerősítették a kísérleteink eredményeit (1. ábra).

1. ábra. Listego Pro értékelése a termelők által az elmúlt 2 évben (1-10 pont)

Kiváló szelektivitás mellett (átlagban 8,55) a felhasználók elégedettek voltak a kakaslábfű, köles és muhar fajok, csattanó maszlag, disznóparéj-, libatop-, szerbtövis-, keserűfű fajok, selyemmályva elleni hatékonyságával (8 felett). A parlagfű és mezei acat ellen jó hatékonyságot (6-8 pont), míg a varjúmák, fenyércirok, vadkender és az ugari szulákpohánka ellen közepes hatékonyságot (4-6 pont) értékeltek.

A szöveges értékeléskor említették a gyors hatást az egyszikű gyomokon, enyhébb sárgulást, a kezelést követő 3 nap múlva a parlagfű száradását, hosszú alkalmazhatósági időt, kevesebb göngyöleget, hasonló hatást a korábban ebben a körben használt készítménnyel, kedvező árat. Ezek a visszajelzések mutatják az elégedettséget, illetve a kísérletekkel való egybecsengést.

Próbálja ki a Listego Pro-t!

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

*A Clearfield Plus a BASF bejegyzett márkaneve

SZERZŐ: Papp Zoltán gyomirtó szer termékfelelős, Syngenta Kft.

Syngenta