LEGATO TRIO – az őszi gabona gyomirtás nem kérdés

A gabonák őszi gyomirtása már évtizedekkel ezelőtt napirenden volt, és az első lépéseket a gyártók és a termelők meg is tették. Akkoriban az őszi gyomirtás melletti legfőbb érv a tavasszal nehezen irtható nagy széltippan jelenléte és a tavaszi munkacsúcs csökkentésének igénye volt.

Korábban a technológia terjedését gátolta a szűk szerválaszték, a viszonylag magasabb költségszint, a hosszabb finanszírozási igény és a csekélyebb mértékű őszi gyomosodás. Azóta nagyot változtak a körülmények. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetjük, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint például a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a korábban említett nagy széltippan is, amely az őszi búza egyik legfontosabb egyszikű gyomnövénye.

A túlfejlett egyedek ellen tavasszal kevésbé hatékonyan tudunk védekezni, ezért a kezeléseket már ősszel érdemes elvégezni, amikor a legérzékenyebb fejlettségi stádiumban támadhatók a gyomfajok. A szakma ma már egyértelműen a gyomkonkurencia korai kikapcsolását tartja a legjobb megoldásnak. Ehhez idén ősszel már két eltérő hatóanyag-összetételű, ősszel alkalmazható gyomirtó szert is ajánlunk.

Az ADAMA úttörő szerepet vállalt az őszi gyomirtás technológiájának elterjesztésében. Néhány éve vezettük be a Legato Plus (diflufenican+izoproturon) gyomirtó szerünket, ami mára a piac meghatározó termékévé vált. A két hatóanyag szinergista hatása révén kiválóan kiegészíti egymást. Használható búzában és árpában egyaránt, preemergensen és posztemergensen is. A hidegre nem érzékeny, ezért késői kijuttatás esetén is teljes hatást ad. Fontos termékelőny, hogy használata után utóvetemény korlátozás nincs, úgyhogy az őszi káposztarepce is biztonsággal vethető. Bár a gyomnövények a hatóanyagokat levélen keresztül is felveszik, de a termék talajon keresztüli hatása a meghatározó. A két eltérő hatásmechanizmusú és oldékonyságú hatóanyag szárazabb és csapadékosabb időjárási körülmények között is biztos hatást ad.

Az EU az izoproturon kivonása mellett döntött, így az izoproturon hatóanyagú termékeket a kereskedők csak 2017. március 31-ig hozhatják forgalomba, a termelők pedig 2017. szeptember 30-ig használhatják fel. A változásokhoz alkalmazkodva az ADAMA idén ősszel a már standarddá vált Legato Plus mellett piacra vezeti a termék új, továbbfejlesztett változatát, Legato Trio néven.

A Legato Trio három hatóanyagot tartalmaz: a Legato Plus-ból jól ismert diflufenikánt, a kivonásra ítélt izoproturon helyett klórtoluront és harmadikként a pendimetalint. A három, eltérő oldékonyságú hatóanyag jelenléte következtében a termék extrém csapadékos időjárásban is működik, és gyomirtó hatása is tovább erősödik több egy- és kétszikű gyomfajjal szemben (pl. parlagi ecsetpázsit, egynyári perje, veronikafélék, stb.) Az új termék már durumbúzában is biztonsággal használható, mivel izoproturont nem tartalmaz, amiről közismert, hogy több durumbúzafajtában is kockázatos lehet a használata.

Gyakran megkérdezik tőlünk azok a termelők, akik még nem alkalmazták az őszi gyomirtást, hogy mire kell figyelemmel lenni a Legato termékek alkalmazása esetén. Nyilvánvaló, hogy alkalmazásuk – mint minden gyomirtó szeré – szakmai felkészültséget és komoly odafigyelést igényel: tekintetbe kell venni a kultúrnövény és a gyomok fejlődési stádiumát, a terület gyomviszonyait és még sok egyéb tényezőt. A legnagyobb hibát viszont meggyőződésem szerint az követi el, aki problémás gyomviszonyok között lemond az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségről, előnyökről, és a tavaszi védekezést választja a fejlettebb gyomok ellen – dinamikusan emelkedő költségek és ugyanolyan gyorsan csökkenő hatékonyság mellett.

További információkért kérjük, keresse fel régiómenedzsereinket, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra!

adama gyomirtás