fbpx

Az ősziek termesztésének sikere a HORSCH-talajművelők érdeme…

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 17.

Isztin Ferenc Szarvason, a főiskola öntözési és meliorációs szakán szerzett diplomát. A szakmában kezdett dolgozni, majd alig 32 évesen lett az egyik jogelőd gazdaság, a „Petőfi” szövetkezet elnöke.

Ma irányítása alá tartozik a teljes egészében magyar tulajdonú cégcsoportjuk mindhárom gazdasága — Dombegyházi Agrár Zrt. (3 800 ha), a Battonyai Agrár Zrt. (1 200 ha) és az Aradon bejegyzett és a Parciumban működő Dombegyagro SRL. (1 000 ha) –, ahol az elnök-igazgatói teendőket látja el. Összesen tehát mintegy 6 000 ha területen gazdálkodnak — bérelt, integrált és szolgáltatási jogviszonyban –, ahol a közös tulajdonosi körből eredően az egységes irányítás, a szakmai koncepció hatékony megvalósítása és a géppark átjárhatósága jellemző.

A növénytermesztésben alapvetően a hat ismert ipari növény — őszi búza, őszi árpa, tritikálé, őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica — foglalja el a vetésterületet, kiegészülve kevés konzervborsóval. A földek nagy része vályogos szerkezetű, mészlepedékes csernozjom, amelynek átlagos Ak-értéke 36 körül mozog.

A kisebb ingadozások ellenére a termésszintekre nem lehet panasz, hiszen kalászosokból 6-7 t/ha, kukoricából 9-10 t/ha, olajosokból 3,5 t/ha az átlagosan betakarítható mennyiség, de a csapadék arányában ezt meghaladó is lehet. Az öntözési lehetőség sajnos kevés, a vízhozzáférés egyelőre nem megoldott, mivel felfelé kell/kellene kormányozni a vizet, átemelőkkel, műtárgyakkal, stb. Így az öntözésre egyelőre nem tudtak berendezkedni, mondja a vezérigazgató, ám ez a lehetőség még további tartalékokat rejt magában, és bízik benne, hogy idővel ez is megoldódik. Mint ahogyan abban is, hogy sikerül a jelenlegi földhasználati/bérleti gyakorlatot fenntartani, annak ellenére, hogy különösen Battonyán jelentősen megerősödtek a magángazdaságok, és a földek használatáért bizony nagy harcot kell folytatni.

A gazdaság állattenyésztése is jelentős, amit náluk a sertéságazat képvisel. Itt 1,5 milliárdos, nagyon komoly méretű beruházás történt a közelmúltban, aminek eredményeként jelentősen javultak a termelési mutatók. Jelenleg a jó genetikai alapokkal rendelkező 1 100 koca garantálja az éves 31-32 000 darabos hízókibocsátást, és biztosítja az ágazat nyereségességét.

 

Isztin Ferenc elnök -vezérigazgató és a HORSCH Tiger MT 4

 

A talajmunkák minőségén sok múlik

— Az őszi vetésű növények alá évek óta forgatás nélküli talajművelési technológiát alkalmazunk — mondja Isztin Ferenc –, amelynek sokáig a tárcsa volt a célgépe. Ám eközben érezték, látták, hogy az elvégzett munka nem volt tökéletes. Éppen ezért nagy űrt tölt be a négy éve megvásárolt HORSCH Tiger MT 4, amely a tárcsa és a lazító munkáját egyesíti.

Az évente elvetett 500-700 ha repce talaj-előkészítésére általában nem sok idő áll rendelkezésre, miközben ez a munka 40 cm mélységben történik, a talaj nedvességtartalmának megőrzése mellett. Az őszi búza talaj-előkészítése szintén komoly feladat, mivel — mert egy része kukorica után következik — a nagy tömegű szármaradvány bedolgozását is meg kell oldani. A meglehetősen magas gázolajárak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy hány menetben lehet a munkát elvégezni.

Nos, a HORSCH Tiger MT 4 egy menetben alkalmas erre a feladatra, és ezzel a képességével több — szintén kipróbált — versenytársát megelőzve került a gazdaságba. 9-10 t/ha kukoricatermés után még jó minőségben végzett száraprítás/szecskázás után is igen tetemes — akár 1,5 t/ha — mennyiségű szár-csutkamaradvánnyal kell számolni, aminek talajba keverése csak a 360 LE-s, Fendt vontatású HORSCH Tiger-nek sikerült tökéletesen.

A gép évente mintegy 1 000 ha talajművelési feladatot lát el, és ezt kiváló minőségben oldja meg. Az egymenetes munka után — amely kórtani szempontból a moly elleni védekezést is segíti — csak azért kap a talaj még egy rövid tárcsát, hogy a kiadagolt műtrágyát bedolgozzák. Hasonlóan jól használható a HORSCH Terrano FX 4 is, amely elsősorban a kalászos elővetemény utáni — kis szármaradvány-mennyiség melletti — repceföldek előkészítésében, vagy a repce utáni búza talaj-előkészítésében jut szerephez.

Lényegében csak a tárcsasor a különbség a HORSCH Tiger felépítményével szemben, ami kisebb vonóerőigénye, gazdaságosabb alkalmazása miatt erre a feladatra — évente 3-400 ha-on — kiválóan alkalmas. A talajmunkák vonóerőigényét a FENDT 930, 933, 936-os traktorok biztosítják, és ezek nagyon megbízhatóan végzik a feladatukat.

A kalászos vetés célgépe a HORSCH Pronto 6 DC

A gazdaság kalászos-vetésterületének nagy részét a nemrégiben beszerzett Pronto 6 DC-re bízzák.

 

 

A nagyon robusztus, mintegy 10 tonna önsúlyú vetőgép különös varázsa a gép elején dolgozó tárcsasornak köszönhető. Az eszköz nem igényel megelőző talajmunkát — amit kombinátor végzett korábban –, hiszen a tárcsasor után a magágy tökéletesen alkalmas a vetőmag megfelelő mélységben történő befogadására, majd pedig a záróelemek a megfelelő talajtömörítésre.

A géppel jelentős területteljesítmény-növekedést — akár 50 ha/műszak — sikerült elérni, kiváló vetésminőség mellett. Köszönhető ez a megfelelő vonóerő biztosítása kapcsán könnyen elérhető 15 km/ó menetsebességnek. Nagy előny a HORSCH Pronto 6 DC viszonylag egyszerű és gyors beállíthatósága — a vetésmélység, csoroszlyanyomás és tárcsasor mélysége –, ami a kezelő munkáját is lényegesen megkönnyíti, és hozzájárul a célfeladat gyors és minőségi elvégzéséhez.

A konstruktőrök figyelembe vették azt, hogy növekvő vetési sebességnél a vetőmag pontos elhelyezése megköveteli a nagy csoroszlyanyomást. A Pronto 6 DC képes 5 kg-tól 150 kg-ig fokozatmentesen állítható csoroszlyánkénti nyomást kifejteni. Ehhez és a többi paraméter beállításához nagy segítséget nyújt a vetőgép gyári elektronikája, amely nagyon könnyen kezelhető, ugyanis minden egyes kijelző szimbólumokkal könnyíti a kezelői munkát.

Sok egyéb kiváló tulajdonsága mellett meg kell még említeni a gép 3 méteres szállítási helyzetbe hozhatóságát — szintén a központi vezérlőegységről utasítva –, amely lehetővé teszi, hogy a közúton a fúvott tömörítőkerék-soron guruljon. Vonóerőigénye 200 LE körül van, és nagyon megbízhatóan dolgozik.

Az AXIÁL Kft. a cégcsoport legfontosabb „gépes” partnere

Isztin Ferenc mindjárt a beszélgetés elején leszögezi, hogy soha nem egy gépforgalmazó céggel álltak kapcsolatban, hiszen a legfontosabb cél — a területi adottságokhoz legjobban illeszkedő, optimális géppark beállítása — szentesíti az eszközt. Az évek során az is letisztult, hogy számukra biztonságosabb a nagyobb cégek által biztosított szervizháttér.

Ezeknek az alapigazságoknak az eredőjeként került a partnerkapcsolatok élére az AXIÁL Kft. Velük kapcsolatos tapasztalat, hogy nemcsak a gép értékesítését tartják fontosnak, hanem az utóéletét, gondozását, üzembiztonságuk biztosítását is. Nem udvarias frázis és gesztus ez — mondja a vezérigazgató –, de egyre növekszik az AXIÁL Kft.-től származó gépek száma a cégcsoportban, és a beszerzési arány ma már eléri a 80%-ot. Ebbe a talajművelő és erőgépeken kívül a betakarítógépek és a rakodógépek is beletartoznak.

Természetesen számolnak azzal, hogy a feszített munkacsúcsokban bármelyik, még a legpatinásabb és legdrágább gépnél is előállhat műszaki zavar, és ekkor jut szerephez a javítás, illetve az alkatrészbeszerzés gyorsasága, amiben az AXIÁL Kft. jelenleg verhetetlen.

Szerencsére a cégcsoport — mint Békés megye egyik legnagyobb gazdasága — gazdasági ereje lehetővé teszi azt, hogy a gépesítésre, a korszerű gépek beszerzésére nagy súlyt fektessenek. Erre, hogy a növénytermesztés aktuális feladatait időben és jó minőségben tudják elvégezni, még a jó talajadottságok mellett is szükség van — hangsúlyozta Isztin Ferenc.