fbpx

Iparos háttérből sikeres mezőgazdász

Írta: MezőHír-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 03.

Ha szükséges, akár a saját termelési tapasztalataimat is meg tudom osztani partnereinkkel

Hogyan lehet egy egyfős vállalkozással megkapaszkodni a vetőmagpiacon, és több területen dobogós helyezést elérni? Milyen innováció adott komoly lendületet a fejlődéshez? A BETAMAG-TRADE Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Steinmacher László válaszolt kérdéseinkre.

Steinmacher László, a BETAMAG-TRADE Kft.
tulajdonos-ügyvezetője
Steinmacher László, a BETAMAG-TRADE Kft. tulajdonos-ügyvezetője

– Voltak családi gyökerei, amelyek a mezőgazdaság felé terelték?

– Nem, én nem az „anyatejjel szívtam” magamba ennek a szép szakmának a szeretetét. A Csepel-szigeten, Szigetújfalun nőttem fel, egy sváb nemzetiségű, iparos családban. A családi háttér, a gyökerek alapvetően meghatározzák az életemet, az emberekhez, a munkához és a kihívásokhoz való hozzáállásomat. 1992-ben érettségiztem Budapesten, és novemberben a kor szokásának megfelelően elvittek katonának. Ott ültem Adyligeten, a határőrség laktanyájában, és összeállt a kép, hogyha én majd novemberben szerelek le, akkor pont egy évet fogok időben veszíteni a továbbtanulásnál. Hogy lehet ezt valahogy szerencsésebben megoldani? A felvételi pontszámaim alapján a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Georgikon Kara jött számításba – így 1993 augusztusában leszerelhettem, és már kezdhettem is az egyetemet. Nagyon szerettem ott tanulni, az elsők között végeztem gazdasági agrármérnökként 1998-ban.

– Hogyan találta meg a helyét a gyakorlatban?

– Egyetem után néhány hónapot az USA-ban töltöttem nyelvtanulási célból, majd a Karintia Kft.-nél kezdtem dolgozni, ott már a búzavetőmagokhoz kapcsolódott a munkám. Ezután az IKR Zrt. következett Szabadbattyánban, ami nem tartott túl sokáig, de a nagy integrátornál mindenképpen érdemes volt tapasztalatot szerezni, jó rálátást kaptam az egész iparágra. Ezt az állomást egy pénzügyi-szolgáltató cég követte, a BNP Paribas, amely az egyik meghatározó mezőgazdasági finanszírozó. Akkor jöttek be Magyarországra, és kerestek egy szakembert, aki megfelelő ismerettel rendelkezik a géppiacon is – erre az IKR-es múltam tökéletes hátteret biztosított. Érdekes volt a szabadbattyáni munka után egy belvárosi, Parlament melletti „üvegpalotában” dolgozni. Sokat tanultam ott is, két év után piacvezető lett a cég a mezőgazdasági gépfinanszírozási piacon, ám akkor megtaláltam azt a területet, amely meghatározó lett a további szakmai életemben: 2002-ben a KWS Hibrid Kft.-hez kerültem, a cukorrépavetőmag-értékesítés vezetője lettem.

A cukorágazat „reformja” komoly visszaesést hozott

– Milyen volt akkor a cukorágazat helyzete?

– Amikor átvettem ezt a feladatot, akkor még működtek a gyárak Szerencsen, Szolnokon, Kabán, Petőházán, Kaposváron, és abban az évben zárt be a hatvani cukorgyár. Volt pár szép évünk, aztán a cukorpiaci rendtartás reformja során a maradék ötből négy további gyár bezárt, így igazából szinte kivégezték ezt a szektort. 2010-ben a KWS-nél azt a döntést kellett meghozni, hogy a mintegy 80%-os piacvesztés után mit kellene, mit lehetne csinálni az ágazattal? Ehhez kapcsolódóan végelszámoltuk a nagycenki (régi) Betamag Vetőmag Kft.-t, majd döntés elé kerültem: vagy otthagyom a céget, és a KWS Ausztria szolgálja ki a magyar gazdákat, vagy én alapítok egy saját céget, és forgalmazom tovább ezeket a vetőmagokat. Utóbbit választottam. 2011-ben már Szarvason megalapítottam a Betamag-Trade Kft.-t, amely a cukorrépa mellett a KWS kalászos vetőmagok forgalmazását is elkezdte, amely termékek korábban nem voltak jelen Magyarországon.

– Nem ijedt meg a feladattól? Egyedül nekivágni ebben a piaci helyzetben…

– Sokat segített az induláskor a volt KWS-es régióigazgató, Claus Hoeck. A kezdeti nehézségek idején folyamatosan lelkesített, hogy jó döntést hoztam, és igaza is volt. Tavaly ment nyugdíjba, még tíz évet dolgoztunk így együtt. Rengeteg munka volt a cég felépítése során, hisz a feladatokat sok versenytárs jóval nagyobb csapattal végezte. Állandó dilemma volt, hogy ahhoz nagyok voltunk, hogy mindent egyedül csináljak, ahhoz meg kicsik, hogy minden munkakörhöz külön emberünk legyen. De aztán sikerült szépen megerősödnie a vállalkozásnak.

– A kalászosok területe sem lehetett egyszerű, hisz fontos szereplők vannak jelen ebben a szegmensben is Magyarországon.

– Úgy kezdtem, hogy elvittem pár zsákkal bizalmi cukorrépás partnerekhez, hogy próbálják ki a saját területükön, és nagyon jó visszajelzéseket kaptak a kalászosfajtáink is. Ma már a 2–5. helyet foglaljuk el a piacon fémzárolt, másodfokú vetőmagforgalomban. A következő nagy ugrás 2018-ban jött, amikor is a KWS úgy döntött, hogy az őszibúza- és árpafajtákat kizárólagosan a Betamag-Trade Kft. forgalmazhatja és szaporíthatja hazánkban. Ez komoly siker volt, sokéves munkánk elismerése!

Óriási innováció segítette az erősödést

– Miért szervezte ki a KWS ezeknek a vetőmagoknak a kereskedelmét más cégbe, ha ennyire sikeresek?

– A KWS a cukornádon és a szóján kívül minden jelentős szántóföldi növény területén önálló nemesítési programmal rendelkezik, a hazai piacon is kiváló és rendkívül sikeres repce-, kukorica-, cirok- és napraforgóhibridekkel van jelen. A Magyarországon tudatosan kialakított kereskedelmi struktúrának praktikus okai vannak, hiszen teljesen más a kalászosvetőmag-előállítás, -forgalmazás, mint a hibrideké. Míg például a repcéből néhány zsákból 10–20 hektár bevethető, egy csomagtartóban elvihető a vetőmag, addig a kalászosoknál 100 hektár bevetéséhez egy kamionnyi tételre van szükség. Egész más a logisztika és a haszonkulcs is a termékeken. Kalászosoknál helyi előállítás történik, itt nem lehet 1800 kilométerről behozni kalászos másodfok vetőmagot, mondjuk Franciaországból, ha gond van, mert egyszerűen ezt a költséget már nem bírja el az árrés. Hibrideknél ez simán megoldható, akár Chiléből repülővel is jöhet kukoricavetőmag-hibrid, ha szükséges. Tehát ezért is célszerű különválasztani ezeket a kultúrákat.

– Visszakanyarodva a cukorrépához, annak az üzletágnak hogyan folytatódott a története?

– Ahogy növekedett a cégünk, először a cukorrépa-szaktanácsadás területére jöttek kollégák, majd kalászosvetőmag-előállítást is új munkatársak erősítették. A cukorrépa-szaktanácsadás és vetőmag-értékesítés területén egy éve dolgozik nálunk egy fiatal, tehetséges kolléganő, aki kertészmérnöki alapvégzettségén felül növényorvosi képesítéssel is rendelkezik, így képes a termelők számára szakmai válaszokat adni, tényleges szántóföldi támogatást biztosítani.

Nagy változást hozott a mi életünkben is, hogy a KWS megjelent egy CONVISO® SMART nevű, állományban gyomirtható herbicidtoleráns cukorrépa-technológiával és a hozzá tartozó hibridekkel. A technológia fejlesztése közel húszéves nemesítői munka eredménye volt a Bayer-ral közösen. 2019-ben kezdtük a forgalmazást, a hibridjeink a Bayer egyik gyomirtó szerére rezisztensek. Ez a lehetőség alapvetően változtatta meg a cukorrépa-gyomirtás logikáját, technológiáját.

– A piac befogadta ezt az új technológiát?

– Már tavaly is a répatermelők több mint 50%-a használta ezt a technológiát, idén ez az arány tovább nőtt. Óriási innováció ez, az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen a piacon. A piaci pozícióban és a termelőkhöz való hozzáállásban is új szintet léptünk vele.

Szépen bővül a csapat

– Hogy épül fel ma a BETAMAGTRADE Kft. csapata?

– Az egyszemélyes cégből tudatos struktúrát alakítottam ki, feladatok, felelősségi körök szerint. Kiváló kollégákat sikerült találnom, mindannyian a mezőgazdasági szektorból jönnek. Jelenleg két kalászos-szaktanácsadó (Észak-, Dél-Dunántúl), két termékmenedzser (cukorrépa agroszerviz és kalászosvetőmag-előállítás), egy értékesítési vezető kolléga dolgozik mellettem, könyvelő, logisztikus és egy raktáros munkatárs tartozik még a csapathoz. A kalászosoknál felmértük, hogy a korábbi modellben, amikor szaporító- és kereskedőpartnereinken keresztül forgalmaztuk fajtáinkat, már nincs további fejlődési potenciál – sikeresebbek lehetünk a piacon, ha a termelőkkel mi is közvetlen kapcsolatot tartunk. Egy kisebb hálózatot szeretnénk építeni, országosan 4-5 szaktanácsadóban gondolkodunk. Észak- és Délkelet-Magyarországra is tervezzük szaktanácsadó kollégák felvételét. A szaktanácsadó munkatársak biztosítják a közvetlen termelői kapcsolattartást, az értékesítés támogatását, amely a búza és árpa mellett számunkra kiemelten fontos új piac, a hibrid rozs vetőmagok értékesítésében is nélkülözhetetlen.

Tavaly az utolsó szem vetőmag is elfogyott…

– A tavalyi év időjárása hogyan érintette az önök alapanyag-előállítását? Hogy indult az idei szezon?

– A tavalyi év az alföldi és dél-alföldi régióban aszályt és soha nem látott alacsony terméseket hozott. Ez a folyamat már 2021-ben elindult, de 2022-ben lett katasztrofális. A búza és az árpa vetőmagjának előállítása belföldön folyik, a forgalmazni kívánt vetőmagokat helyben kell előállítani. Tavaly ez limitáló tényező volt: jóval kevesebb anyagból tudtunk gazdálkodni. Az utolsó kilogramm vetőmagig mindent sikerült értékesítenünk, de az összforgalom visszaesett, mert nem volt annyi árualapunk, mint kellett volna. Az árpavetőmagok kapcsán több év kemény munkájának és a KWS német nemesítési programjából származó kiváló genetikai alapoknak köszönhetően eljutottunk oda, hogy augusztusban elfogytak a fajtáink, miközben a termelők gyakorlatilag név szerint keresik ezeket, várólistán sorakozott a KWS ASTAIRE, HIGGINS és a KOSMOS.

A BETAMAG-TRADE Kft. ma már a 2–5. helyet foglalja el a piacon fémzárolt, másodfokú vetőmagforgalomban

Az idei évre áttérve elmondhatjuk, hogy sikeres tavaszi értékesítési szezont zártunk. A cukorrépa termőterülete idén jelentősen (14.000 ha-ra) nőtt, és mi szerencsére együtt tudtunk nőni a piaccal. Az előttünk álló kalászosvetőmag-szezontól tartok, várhatóan a tavalyi nagyon nagy kereslet után nem várható ugyanakkora igény a termelők részéről. Tavaly a kukoricával sokan „megégették magukat”, így fordultak más kultúrák felé – most más lesz a helyzet. 2022-ben az igen magas vetőmagárak ellenére is erős maradt a kereslet. Idén terményoldalon jelentős probléma jelentkezik, drasztikus terményárcsökkenést tapasztalunk. Sajnos a kereslet is csökkent, egyelőre nem nagyon mozdulnak a készletek. Várható, hogy így a vetőmag ára is csökkenni fog, de nem csak a felvásárlási árak jelentik a fő faktort, mert például az energia, ami a feldolgozás költségét jelentősen befolyásolja 7–11-szeres növekedésen van túl! A fémzárolt kalászos vetőmagok árcsökkenésének várható mértékét nehéz megjósolni, mivel túl sok tényező játszik közre, ezért most árat nem szívesen mondanék.

– A következő 5-7 évben milyen eredménnyel lenne elégedett? Hol szeretné látni az induláskor egyfős céget?

– Alapvetően optimista vagyok. A kalászosoknál a piaci pozícióban szeretném, ha tartósan dobogós helyünk lenne. A hibridrozs-vetőmag értékesítésében jelentős növekedést szeretnék, kiváló, Európában piacvezető hibridekkel rendelkezünk, és nagyon sok támogatást kapunk az anyacégtől is. A cukorrépában szeretném, hogy legalább a termőterület maradna… Nagyon örülnék, ha 12–14 000 hektár között stabilizálódna a vetésterület, alapvető célunk a piacvezetői pozíció megtartása, sőt, a további növekedés, mivel a személyi feltételek adottak, és további értékes innovációink bevezetését is tervezzük. Szeretném, ha folytathatnánk a megkezdett építkezést a szaktanácsadói csapat fejlesztésében, szeretnék látni egy motivált és jókedvű, fiatalos csapatot, 4-5 felkészült és sikeres szaktanácsadóval, hozzáértő és alapos termékfelelősökkel, jó kereskedelmi vezetővel, és akkor a napi dolgokból akár kicsit már ki is maradnék. 2011 óta ugyanis egy saját tulajdonú termelőcéget is vezetek, ezzel is szívesen foglalkozom. Így, ha szükséges, akár a saját termelési tapasztalataimat is meg tudom osztani, ezzel segíthetünk a partnereknek is. Amire viszont a legbüszkébb vagyok, az a családom, feleségem Anikó és a gyerekeink, Gréti, Tomi és Petra. Mindhárman kiemelkedően tehetségesek, okosak, ügyesek, jól tanulnak, sokat sportolnak, táncolnak, zenélnek. Ők valósítják meg az álmaimat, és adják az erőt és a motivációt a mindennapos harchoz.

Fodor Mihály