fbpx

Ember legyen, aki érti a kukorica árát

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 18.

Átlépte a búzáét és meghaladta a 2011. évi csúcsot is a kukorica mostani hazai ára. A globális termésről szóló hírek nem ingatják meg a magyar gazdákat.

 

kukorica szeptember
Bács-Kiskunban értik, miért drága (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Az USDA szeptemberi becslése szerint 1198 millió tonna lehet a kukorica globális kibocsátása a 2021/2022. gazdasági évben, 7 százalékkal múlhatja felül a világpiaci szükségletet, így a globális tartalékok 4 százalékkal 298 millió tonnára bővülhetnek. A nagyobb termés 5 százalékkal élénkebb világkereskedelmet hozhat – áll az AKI piaci jelentésében.

 

Ember legyen, aki ezt érti

Az elemzők most úgy vélik, Kína igényei mégsem csökkennek, változatlanul 26 millió tonna kukoricát vásárolhat a 2021/2022. évi szezonban. Ez ellentmond a júliusi híreknek és a sertésállomány csökkenéséről szóló szeptemberi előrejelzésnek is. A második legnagyobb importőr Mexikó lehet 17 millió tonnával (+3 százalék), majd Japán következik 15,6 millió tonnával (+1 százalék), végül az Európai Unió. A közösség az amerikai elemzők szerint 7 százalékkal kurblizza fel a vásárlásait, ami így 15 millió tonna kukoricát tehet ki. Ez azért is érdekes, mert a Coceral szeptemberi becslése alapján az EU-27+UK területén idén 7 százalékkal nő a kukoricatermés (67,3 millió tonna), köszönhetően a kiváló román, bolgár, lengyel és német hozamoknak.

 

Párizs józanabb

A párizsi tőzsde jelenlegi jegyzései szerint 220 eurónál nem érhet többet januárban a kukorica tonnája, ami 350 forintos forintárfolyam mellett sem indokolna többet, mint 65-66 ezer forint a hazai telephelyeken. Pillanatnyilag az ótermésért akár 80 ezer forintot is megadnának a hazai kereskedők, az új termést pedig 72-75 ezer forintért is megvennék. Ez már ugyan alacsonyabb lenne, mint a búza mostani értéke, de érthetetlen a régiónkban várható bőséges termés tükrében. Ebben a cikkben éppen arról írtunk, hogy a hazai piac elszakadhat a környezetünkben tapasztalható áraktól, mivel a magyar termelők és kukoricafeldolgozók egészen másképp fogják megélni az idei termésmennyiséget, mint mondjuk román kollégáik.

Románia és Ukrajna azonban karnyújtásnyira van tőlünk, amit jó lenne észben tartani. Ráadásul idén éppen az ukránok gyürkőznek neki a kivitelnek: 36 százalékkal több kukoricát, 32 millió tonnát szállíthatnak ki az országból a becslések szerint. Talán okos dolog elfogadni egy 74 ezer forintos vásárlási ajánlatot…

 

buza kukorica ara
A 2011-es rekordot is messze túlszárnyalja a mostani ár (forrás: AKI PÁIR)