fbpx

Itt az idő a szárítmányok után fűtési támogatást kérni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 13.

Vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe azok, akik zöldség- és gyümölcsfélékből, gyógynövényekből és fűszernövényekből, forró levegővel mesterségesen szárított, illetve aszalt vagy pörkölt terményt állítanak elő. A támogatás a felhasznált fűtési költségek után vehető igénybe.

kamillafeldolgozás
Kamilla feldolgozása (forrás: Gyógynövény Szövetség)

Mennyi lehet a támogatás?

A költségtámogatásról szóló 20/2019. (V. 27.) AM rendelet szerint a tárgyidőszakban szárítmány-előállításra felhasznált és igazolt tüzelőanyag-mennyiségének és az elszámolási időszak átlagos fűtőértékének szorzataként meghatározott felhasznált hőenergia-mennyiség alapján általános csekély összegű támogatást igényelhet a szárítmány-előállító tevékenységet folytató vállalkozás. A csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma a folyó üzleti évben, valamint az azt megelőző két üzleti év során nem haladhatja meg a 200 000 eurónak megfelelő forintösszeget. A támogatási kérelemben feltüntetett igény legfeljebb a szabad támogatási keret lehet.

Beküldés

A támogatási kérelmet kizárólag a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon lehet benyújtani tárgyév július 15. és augusztus 30. között az Elektronikus kérelemkezelés / Piaci intézkedések / Nemzeti támogatások / Általános csekély összegű támogatások / Szárítmány-előállítók költségtámogatása menüponton keresztül.

A támogatási kérelemhez csatolandó dokumentumok:

a) telephelyi és elszámolási időszaki (havi) bontásban a szárítmány-előállításra felhasznált tüzelőanyag mennyiségéről és a fűtőértékről szóló elszámoló számlák,

b) a belső nyilvántartás alapján készített, jelen közlemény melléklete szerinti N0794 számú Elszámoló kivonat excel formátumú elektronikus változata.

A támogatási kérelemhez csatolandó elszámoló számlá(ka)t elektronikus úton, olvasható minőségben (szkennelve, pl. pdf, jpg formátumban) kell csatolni. A támogatási kérelem módosítására – az elektronikus kérelemkitöltő felületen – a benyújtási határidő végéig van lehetőség.

Forrás: MÁK közlemény

Ez a cikk is érdekelheti: A tradicionális gyógynövények növényvédelmi hatása