fbpx

Több lesz a kanadai búza, de a többlet házon belül maradhat

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 14.

Kanadában 7 százalékkal nőhet idén a búza/durumbúza termőterülete. Ezt az elemzők szerint mégsem követi a tavalyinál nagyobb export. Árpából is a megszokott mennyiség kerülhet a külpiacra.

soroló búza
A május még csak a vetés időszaka Kanadában, de sok búzára készülnek a gazdák (fotó: Horizont Média)

Búzatermés és az export helye

Az USDA jelentése szerint tavalyhoz képest 700 ezer hektárral nőhet a kanadai búza területe idén a vetési szándékok alapján. A 10,7 millió hektár mintegy ötödét a durumbúza teheti ki. A termést az elemzők átlagos időjárás mellett 35,8 millió tonnára teszik, ami 2 millió tonnával haladná meg a tavalyit. Az elemzők szerint takarmánygyártásra 1 millió tonnával több mehet el, és a zárókészlet is nagyobb lesz az előző évinél, így végül az exportált mennyiség ugyanannyi lenne, mint tavaly: 26 millió tonna. Ezen belül – a kereslet függvényében – 3-5 millió tonnát tehet ki a durum.

Kanada a durumbúza legnagyobb exportőre, világpiaci részedése több mint 50 százalékos, elsősorban Olaszország tésztagyárait szolgálja ki. Búzából hagyományosan Japán, Indonézia és az Egyesült Államok a legnagyobb vásárlójuk, de tavaly abszolút Kína vitte a prímet, miután az ázsiai ország kereskedelmi vitába keveredett megszokott beszállítójával, Ausztráliával.

(A búzapiaccal kapcsolatban megdöbbentően aktuális február közepén írt cikkünk: USDA: a terményárak idén még a 2012. évi szinten lesznek. Ekkor a magyar búza a betakarítás után viszonylag gyorsan 67 ezer forintos szintre, a kukorica pedig 62 ezer forintra állt be.)

Árpatermés és -export

Árpából 2,6 millió hektárról közel 10 millió tonnát takaríthatnak be Kanadában – nincs változás tavalyhoz képest. A termésből ismét 3 millió tonna körüli mennyiség juthat exportra. Ebből a gabonából is az Egyesült Államok a legfontosabb vásárlójuk, de tavaly kivételesen Kína vette át az első helyezést az ausztrálokkal folytatott vita miatt. A 4 millió tonnás zabtermés 20 százalékkal lenne kisebb a tavalyinál (túl kevés nyereséget hoz), de ez is lehetőséget adna 1,8 millió tonna termény kivitelére a tőlük délebbre fekvő amerikai országokba.