fbpx

Több cukor, emészthetőbb sejtfal – mindenki álma

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 23.

Két új cukornádat szerkesztettek a brazilok, amelyekkel nemcsak az etanolipar, de a környezet is nyer. A kutatás eredményei minden bizonnyal az európai cukorrépára is kiterjeszthetőek lennének.

cukornád
Az új cukornáddal az ipar és a környezet is nyer (forrás: cdn.britannica.com)

Értékes tulajdonságok

A brazil Embrapa Agroenergia tudósai létrehoztak két CRISPR technológiával módosított cukornádat. A Cana Flex I és Cana Flex II nem transzgénikus, azaz nem GMO, egy-egy saját gént csendesítettek el bennük az ipar számára kívánatosabb működés érdekében. A Cana Flex I esetében a növényi sejtfal merevségét csökkentették, így egy enzimatikusan könnyebben bontható cellulózt kaptak. A Cana Flex II-ben pedig a szacharóz termelését tudták fokozni egy gén elcsendesítésével. Így ennek szárában most 15%-kal, a leveleiben pedig 200%-kal több a szacharóz.

A tanulmány más cukrok, például glükóz és fruktóz magasabb koncentrációját is kimutatta a növényi szövetekben. A vizsgálatok szerint a cellulóz szacharózzá alakítása is 12 százalékkal hatékonyabban megy végbe a génszerkeszett növény ipari feldolgozásakor. A Cana Flex II a könnyen kinyerhető cukor révén a bioetanolipar számára éppúgy értékes, mint a takarmányiparban, ahol a jobb emészthetőségét becsülik.

Kevesebb hektárról több cukor

„2020/2021-ben a világ teljes cukortermelése 188 millió tonna volt, ehhez Brazília 39 millió tonnával járult hozzá. Minden ötödik kilogramm cukrot mi termeltünk meg” – mondja Hugo Molinari. az Embrapa kutatója. Hozzáteszi: a brazil energiamátrix több mint 45%-át megújuló energiák adják, ezeken belül a cukornád 30%-os részarányt képvisel. A kutatás fényében a brazilok még messze nincsenek a termelés végső határán. Biztató, hogy a további növekedés nem igényli új területek bevonását, így a génszerkesztett cukornád a fenntarthatóbb mezőgazdasághoz is hozzájárul.

Ez a cikk is érdekelheti: Hétéves csúcsot döntött a cukor uniós átlagára.