fbpx

Itt vannak az intőjelek: ezek a vesztes és nyertes növények

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 15.

Az osztrák trendek sok mindenben hasonlítanak a hazánkban tapasztaltakhoz. A változások iránya megerősítheti a termelőt a döntése helyességéről, de a piaci kockázatokra is figyelmeztet.

 

Jól és rosszul teljesítő kalászosok

A vetésterületre vonatkozó számokat az USDA foglalta össze. Eszerint az őszi búzát, Ausztria legfontosabb gabonaféléjét, alig egy százalékkal kisebb területen vetették el a gazdák a tavalyi évhez képest, míg a tönkölybúzának 23 százalékkal (!) nagyobb teret engedtek a vonzó ára miatt. A durum területe csökkent némiképp (-1,3%), noha ennek is magas a piaci értéke. Az őszi búza termésátlaga várhatóan 5,35 t/ha, ami 8,5 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez és 2 százalékosat az elmúlt 5 év átlagához mérten.

Tönkölybúza (Forrás: zoldbolt.hu)

 

A tritikálé területe több éven át bővült, idén azonban visszakorrigált a növény (-5%). Mivel ez jellemzően Ausztria csapadékosabb régióinak növénye, az 5 százalékos hozamnövekedés ellensúlyozza a területcsökkenést. Az őszi árpa 1,4 százalékos területnövekedésen ment át. A növény az elmúlt években lassan, de folyamatosan teret nyer, köszönhetően korai betakarításának, amivel az utóbbi évek aszályos időjárását jobban átvészeli, mint a későbbi aratású búza. Az őszi árpa idén is jó hozamokkal került a raktárakba.

 

Vele ellentétben a tavaszi árpa rosszul tűri a vetésekor és fejlődése kezdetén uralkodó csapadékhiányt. Termőterülete folyamatosan csökken, idén 12 százalékkal. A tavaszi árpa termése 21 százalékkal lesz kevesebb, mint az ötéves átlag. Elegendő feldolgozókapacitás híján a kukorica nem tartja az árát, ezért idén már 4 százalékkal kevesebb került belőle a földekbe Ausztriában.

 

Vesztes növények

A repce az osztrákoknál is folyamatosan visszaszorulóban van, miután a kedvezőtlen időjárás, a súlyosbodó növényvédelmi nehézségek és a gyenge árak egyaránt csökkentik a vetési kedvet. Idén 12 százalékot esett a termőterülete. Csökken a cukorrépa területe is (-4%) a kártevők és az aszály miatt.

 

Nyertes növények

Az idei területváltozások nagy nyertese az olajtök, amelyiknek 41 százalékkal (!) emelkedett a termőterülete, de a napraforgó is profitált a repce és a kukorica visszaszorulásából: 11 százalékkal nagyobb teret foglal most el. Az olajtök idén csaknem 40 ezer hektáron tenyészik, ez az utóbbi 4 év legmagasabb értéke, de még messze van a 2016-os történelmi rekordtól, ami ennek több mint a duplája (97 ezer hektár) volt. Térhódítása figyelmeztető jelzés a magyar termelőknek: megint esni fog az olajos mag ára.

Olajtök (Forrás: gastrolaj.hu)

 

Tovább nőtt az ökogazdálkodásba vont terület is, noha az innen kikerülő termékek ára trendszerűen csökken. Százalékos arányában a napraforgó, a durum és a tönkölybúza, valamint az olajtök biotermesztése növekszik a leginkább 2020-ban.