fbpx

Kipécézte magának Kelet-Európát az őszi időjárás

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 24.

Az agrárbevételek szempontjából a legrosszabb eset az, amikor mindenki bőséges termésre számíthat, csak mi nem. Talán tőlünk is kilátástalanabb helyzetben vannak a szlovákok, csehek és románok. Az őszi időjárás nagyon elbánt a térségünkkel.

 

húsmarhák ősszel

 

Csak keleten volt rossz az idő az őszi munkákhoz

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése (MARS) szerint Európa döntő részén kedvezően alakult az október elejétől november közepéig tartó időjárás. Vetési és betakarítási nehézségekkel csak Csehország keleti részén, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában szembesültek a termelők. Novemberben a Benelux-államokban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Horvátországban még sokat tudtak javítani a gazdálkodók a bevetett területnagyságon. Dél-Európában pedig általában véve jól haladtak az őszi vetéssel. A repce időablakában azonban a legfontosabb termelőországokban még aszály volt, ezért a növény termőterülete uniós szinten várhatóan a tavalyi és az ötéves átlag alatt marad.

 

Megcsúszott vagy meghiúsult vetés

 

Az ukránokat és az oroszokat is érintette

Ha kicsit távolabb tekintünk, az őszi időjárás nemcsak Középkelet-Európát érintette súlyosan. Ukrajna nagy része, Oroszország déli része, a balti országok és Fehéroroszország egy része a nemzetközi mérések kezdete, azaz 1979 óta nem látott ilyen magas értékeket a hőmérőn. Esőhiányt tapasztaltak Olaszország déli részén, Görögországban, Ukrajnában, Törökországban és Oroszország európai részein. Eközben a kelet-európai államokban a túl sok csapadék hiúsította meg az őszi kalászosok elvetését. A jelentés megjegyzi: novemberben többször is nyílt olyan időablak, ami lehetővé tette, hogy a tervezett búzavetés egy része, ha megkésve is, de megvalósuljon. Az őszi árpa esetében ilyenkor már nincs lehetőség korrekcióra. A Mezőhír úgy tapasztalta, hogy Magyarországon az árpa esetében csak pár százalékos területkiesés lehetséges, a búza termőterülete azonban 10 százalékkal is zsugorodhat idén, és ezzel mélypontra jutna.

 

Időjárási anomáliák

 

Cukorrépa: tényleg nagy hiány lesz

Fontos megállapítása még a jelentésnek, hogy a Francia Mezőgazdasági Minisztérium statisztikai irodája által közzétett előzetes becslések szerint Európa legnagyobb cukortermelőjénél az idei répahozamok 26,5%-kal maradnak el az 5 éves átlagtól. A Bizottság legfeljebb 7 százalékos eltérést valószínűsített októberben, ami nagyon nagy különbség. A Mezőhír nyár közepe óta követi a cukorrépa sorsának alakulását. Augusztusban már tudni lehetett, hogy Franciaországban a termés harmadát veszélyezteti az aszály és a rovarkár. A jövő évben várható piaci helyzetre pedig itt tértünk ki.