fbpx

Mézkeverékek származása: jöhet az új jelölési előírás

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 29.

Nagy István agrárminiszter az elmúlt években számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a mézkeverékek származásának jelölése pontosabb információval szolgáljon a fogyasztók számára. Az Európai Bizottság nemrégiben benyújtotta erre vonatkozó javaslatát.

mézek
Honnan is jött? (forrás: economic.karpat.in.ua)

A mézről szóló uniós irányelv értelmében a mézkeverékeken jelenleg elegendő feltüntetni azt, hogy uniós és/vagy harmadik országi eredetű mézek alkotják a terméket. Magyarország, több tagállammal karöltve, már számos alkalommal sürgette ennek a gyakorlatnak a megváltoztatását. Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatta javaslatait a jelölési előírások módosítására. Ennek értelmében a keverékalkotó mézek származási országait a kis kiszerelések kivételével minden esetben fel kellene sorolni.

A javaslatot most a tagállami kormányok szakértői, valamint az Európai Parlament képviselői vitatják meg. Magyarország azt szeretné elérni a tárgyalások során, hogy a származási országok felsorolása mellett azok arányát is fel kelljen tüntetni százalékos formában, hogy a fogyasztók teljes képet kapjanak a mézkeverékek származásáról.

Forrás: AM

Ez a cikk is a témába vág: Importtilalom: húsokról és mézről szó sem lehet!