fbpx

Növényvédelmi permetező drónpilótaképzés indul Nyíregyházán

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 16.

A permetező drónokkal végzett műveleteket szabályozó jogszabályi feltételek Magyarországon már tisztázottak, így egyre nagyobb az érdeklődés a drónpilóta szakmát elsajátítani vágyók részéről a képzések iránt. Most Nyíregyháza jelentett be egy újabb lehetőséget erre.

permetező drón
Permetező drón: nem irányíthatja akárki (fotó: Horizont Média)

Precíziós gép mellé

Az utóbbi években a dróntechnológia robbanásszerű fejlődése figyelhető meg. Légi permetszer-kijuttatással elkerülhető a taposási kár, valamint kevesebb növényvédő szert és vízmennyiséget is elegendő a területre kijuttatni, ezzel pedig nem csak a környezet védjük, de jelentős költséget is megtakarítunk. A permetező drónok beilleszthetők a precíziós technológiába, mivel segítségükkel a célzott foltkezelések és differenciált tápanyagkijuttatás is megvalósíthatók.

Ezért a Nyíregyházi Egyetem és az ABZ Drone Kft. együttműködésének köszönhetően 2023. januárjától újabb képzési helyszínnel bővül a növényvédelmi permetező drónok pilótáinak oktatása – erről írtak alá december 12-én együttműködést a két szervezet vezetői. A sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy szentendrei és szarvasi képzési helyszínek mellett ezúttal az észak-alföldi régióban, a Nyíregyházi Egyetemen is lehetőség nyílik a drónpilóták képzésére. A felek hangsúlyozták: hosszútávú együttműködésről van szó.

Tapasztalt oktatók

A Nyíregyházi Egyetemen nagy hagyománya van a mezőgazdasági pilótaképzésnek, így itt kiváló szakemberek segítik majd a magas színvonalú oktatást. A képzés szervezésért és lebonyolításáért pedig az ABZ Drone Kft. csapata felel.

A permetező drónok alkalmazása kizárólag megfelelő elméleti és gyakorlati tudás birtokában lehetséges. A nyíregyházi képzés nagyon komplex: a permetező drónok helyes üzemeltetésén túl a hallgatók magas óraszámú térinformatikai, műszaki, növényvédelmi és agrometeorológiai ismeretekre is szert tesznek. Képesek lesznek a növény-egészségügyi állapotot felmérő monitoringdrónok használatára, vagy a drónos RTK-felmérés során kapott adatok szántóföldi eszközökbe történő importálására is.

További szakmai információkat, illetve a jelentkezéshez szükséges tudnivalókat itt talál:
https://abzdrone.com/novenyvedelmi-dronpilota/
http://felnottkepzes.nye.hu/

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Csak precízen a permetezéssel! Jöhetnek a drónok.