fbpx

Kicsúsztak az optimális vetésidőből az ukránok

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 27.

Már biztos, hogy ekkora csúszást nem lehet behozni veszteség nélkül a napraforgó vetésében. A kukorica és a szója lehet a helyzet nyertese.

napraforgó növény
Április 20-ig csak a terület harmadán végeztek a vetéssel (forrás: Kristóf Poór’s Post/LinkedIn)

Megküzdöttek a vetéssel

Ukrajnában hűvösen és rendkívül csapadékosan indult a tavasz. A sár és az aknák miatt április közepéig még el sem kezdődött a kukorica vetése, majd öt nap alatt 54 ezer hektárt vetettek el az országban, és ezzel utolérték magukataz utóbbi két évhez mérten ez közepes készültségnek felel meg. Borsóból is átlagos a készültség (110 ezer ha), míg tavaszi búzából az utóbbi két évet átlagosan 20 százalékkal haladja meg a bevetett terület nagysága (170 ezer ha). Tavaszi árpából ellenben 36 százalékkal kisebb a terület (557 ezer ha) és zabból is harmadával zsugorodott.

Kevesebb napraforgó, több kukorica

Rendkívül kicsi az elvetett napraforgóterület, a 137 ezer hektár csak a harmada annak, amit az utóbbi két évben április 20-ig el tudtak vetni a gazdák. A cukorrépa vetését pedig 54 ezer hektáron fejezték be, ami közel 40 százalékos elmaradás. A cukorrépa már kicsúszott az ideális vetési időablakból, és a napraforgó is a végén jár. Biztosra vehető, hogy Ukrajna idén jóval kevesebb napraforgóval rendelkezik majd, mint az elmúlt két évben. Valószínű, hogy kukorica és szója kerül azokra a területekre, amelyeken nem tudtak időben végezni a napraforgóval a termelők.

Gyenge szezon a kalászsosoknak

A tavasziak közül a búza vetésterülete nőtt a leglátványosabban, de hozzá kell tennünk, hogy ősszel itt mintegy 40 százalékkal csökkent a kalászsok területe, a repcéé pedig 14 százalékkal. (Az őszi búza bő 2,5 millió hektáros területzsugorodását néhány tízezer hektárnyi tavaszi plusz nem befolyásolja.) Az őszi kalászosok növény-egészségügyi helyzete miatt is aggódhatnak, hiszen ezek gombaölőszeres kezelésére már égető szükség volna, épp csak kivitelezni nehéz a nedves földeken.