fbpx

Kényszerértékesítik a földet, ha sokat vitáznak az örökösök

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 23.

A rendelkezés célja, hogy törvényes örökléskor se keletkezzen osztatlan közös tulajdonban álló földterület. Van azonban egy egyszerű módja annak, hogy vita se legyen, melyik örökösé a föld.

farmer
Addig kell dönteni a föld megfelelő kézbe adásáról, amíg dönteni tudunk (forrás: texasfarmbureau)

Változott januártól a földterületek öröklésének szabályozása: míg korábban egy földterület osztatlan közös tulajdonként átszállhatott az örökösökre, idéntől ez már legfeljebb csak átmenetileg lehetséges. Az örökösöknek 2023. január 1-jétől ugyanis dönteniük kell arról, hogy mi legyen a földterület sorsa.

A termőföldek örökösei az alábbiak közül választhatnak:

1. Osztályos egyezséget köthetnek

Az örökösök a hagyatéki tárgyaláson egymással osztályos egyezséget köthetnek, amelyben szabadon feloszthatják egymás között a hagyatékot. Osztályos egyezséggel az örököstársak a törvényes öröklés rendjéről is eltérhetnek, sőt akár még az elhunyt végakaratát is felülírhatják. Az egyetlen feltétel, hogy minden örököstársnak részesednie kell a hagyatékból, még ha az csak egy apró emléktárgy is.

2. Átadják a földet másvalakinek

Az ingatlant az örököstársak az öröklésben érdekelt más személyre, például egy örökös kiesése esetén annak gyerekére, vagy egy hitelezőre, például az elhunyt ingatlanán jelzálogjoggal rendelkező hitelintézetre ruházzák át, de el is ajándékozhatják úgy, hogy ezzel közös tulajdon nem keletkezzen.

3. Egyben értékesítik

A harmadik lehetőség, hogy az örökösök egyben értékesíthetik a termőföldet, és elosztják egymás között a vételárat.

4. Az állam javára ingyenesen felajánlják

Ha az örökösök felajánlják a földterületet az államnak, akkor ugyan semmit nem kapnak a földért cserébe, de legalább adminisztrációs költségekkel és ügyintézéssel sem kell foglalkozniuk, valamint adót sem kell fizetniük a nem kívánt terület után.

Végrendelettel egyszerűbb

Amennyiben az örököstársak öt éven belül az egyik lehetőséggel sem élnek, akkor az állam kényszerértékesíti a földterületet – hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). Mindez megelőzhető, ha a földtulajdonos végintézkedésben előre elrendezi hagyatékát, és a földjét egy leszármazójának szánja, míg vagyonának más részeit másoknak. A kamara arra is rámutat, hogy végrendeletben is csak a törvényes örökösök jutnak hozzá biztosan a megöröklött termőföldhöz, mások csak akkor, ha azt az illetékes kormányhivatal jóváhagyja. Ekkor ugyanis már vizsgálni kell a földforgalmi törvényben meghatározott tulajdonszerzési korlátokat.

Lásd még a témában szakcikkünket: Termőföldöröklés: irány a megegyezés!