fbpx

A mezőgazdaság globális és helyi kihívásaira válaszoló megoldások piactere

Írta: Fodor Mihály - 2019 október 31.

Agritechnica 2019

Több mint 2750 kiállító mutatja be a ma és a holnap mezőgazdasági gépgyártásának innovációit, koncepcióit és jövőképeit a teljesen megtelt kiállítási területen, Hannoverben. A fő téma: „Globális gazdálkodás – helyi felelősségvállalás”.

2019. november 10-16-ig (exkluzív napok november 10-én és 11-én) 51 országból mintegy 2750 kiállító mutatja be a ma és a holnap mezőgazdasági gépgyártásának innovációit, koncepcióit és jövőképeit az Agritechnica kiállításon, a világ vezető mezőgazdaságigép-kiállításán és vásárán, Hannoverben. A szervező, a DLG e.V. (Német Mezőgazdasági Társaság) elmondhatja, hogy a kb. 40 hektáros kiállítási területtel rendelkező vásárterület ismét teljesen megtelt. Az ágazat összes vezető vállalata átfogó választékkal, számos innovációval és termékújdonsággal képviselteti magát. A DLG ebben az évben több mint 400 000 látogatóra számít, köztük több mint 100 000 külföldről érkezik.

Az Agritechnica megoldásokat mutat be az ágazat és a társadalom stratégiai kérdéseire. A mezőgazdasági innovációk hozzájárulhatnak olyan célok eléréséhez, mint az éghajlatvédelem, a biodiverzitás, a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság. Az Agritechnica idei „Globális gazdálkodás – helyi felelősségvállalás” vezető témájával a szakmai keretprogramban hangsúlyt szeretnénk fektetni arra, hogy rámutassunk a világszerte összekapcsolódó gazdálkodási rendszerek, a globális anyagkörforgások és a helyi mezőgazdasági megoldások összefonódására. Az Agritechnica speciális témái így összehozzák a környezetvédelem és a csúcstechnika kérdéseit: a 15. csarnokban „A termés és a természet védelme” speciális témát feldolgozó kiállításon a termésbiztonság és a környezetvédelem megoldásait mutatják be. A 21. csarnokban

„A tudás földje – Innovatív koncepciók a kisméretű gazdálkodási rendszerek részére világszerte” speciális téma az innovatív technológia előnyeinek kiaknázását célzó nagy és kisméretű gazdálkodás lehetőségeit mutatja be a különböző kontinenseken.

Manapság a digitális eszközök számos mezőgazdasági gépnél alapvetőek, és nemcsak a termelékenység és a pontosság javítását szolgálják, hanem az ezekből nyert adatok egyre inkább lehetővé teszik a fenntarthatóság mérését a mezőgazdasági termelésben.

Nagy nemzetközi kínálat

Az Agritechnica a mezőgazdasági megoldások és innovációk vezető nemzetközi piactere: több mint 1700 (60 százalék) kiállító érkezik külföldről. A legtöbben Olaszországból (366 vállalat), Kínából (158), Törökországból (113), Hollandiából (110), Franciaországból (98), Ausztriából (77), Lengyelországból (64), Nagy-Britanniából (60), Dániából (58), Indiából (58), Spanyolországból (51), az USA-ból (50), Finnországból (47) és Kanadából (37). Több mint 20 ország regisztrált közös vállalkozásokat, köztük először Franciaországból, az Egyesült Királyságból (UK), Indiából, Fehéroroszországból és az Altaj régióból (Oroszország). Ezenfelül az ENSZ UNIDO szervezetét (az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezetét) először képviseli egy közös stand.

Számos bejelentett újítás – külön verseny az alkatrészek és rendszerek számára

A teljes mezőgazdasági gépipari ágazat magas szintű innovatív képességét tükrözi, hogy 24 országból 148 kiállító 291 pályázatot adott be az innovációs díjra. Ez alapján fogja a DLG által kinevezett semleges szakértői bizottság a termékújdonságokat arany vagy ezüst innovációs díjjal jutalmazni.

A DLG most először értékeli az alkatrészek és rendszerek innovációit egy külön innovációs versenyen, a „Rendszerek és komponensek – Engineers ‚Choice” mérnöki díjjal. A győzteseket az Agritechnica kiállításon bemutatkozó mezőgazdasági gépek gyártóinak fejlesztőmérnökeiből álló zsűri választja ki.


A kétnapos Agritechnica Preview rendezvényen a sajtó képviselői közel 60 cég újdonságaival ismerkedhettek meg

Az egész világon nagy mennyiségű búzatermés jellemzi a piacokat

A világszerte nagy mennyiségű búzatermés lenyomja az árat a szántóföldi termesztésben. Az ukrajnai nagyon jó termés miatt fokozódik a verseny az exportpiacokon, mivel Oroszországon kívül az ottani termelők is a takarmány- és a kenyérbúza exportpiacán igyekeznek értékesíteni a terményeiket. Ehhez jön még a franciaországi nagy búzatermés, így a francia termelők jelentős mennyiségek eladásával aktívak lesznek a piacon.

Németországban a szárazsággal összefüggő terméshozam- és minőségi veszteségeket állapítottak meg, és a repce vetését már a második évben megnehezítették a száraz talajviszonyok. A Brexit jelenleg kiszámíthatatlan alakulása továbbra is bizonytalanságot eredményez: a szigeten a nagyon ellentmondásos „no-deal” esetén a kereskedelemnek rövid időn belül nagymértékű bürokráciára kell számítania az üzleti tevékenysége lebonyolításakor. Ezenkívül vámot kellene fizetni, amely növekvő költségeket jelentene a végfelhasználók számára, és a kereskedelem csökkenő mértéke esetén a mezőgazdasági termelőknél is bevételkiesést okozna. Ebből adódóan az EU termelői intenzívebb középtávú versenyre számíthatnak az Egyesült Államok és Új-Zéland hús- és tejtermelőivel, ha Nagy-Britannia csökkentené az EU-termelőkre jelenleg vonatkozó kedvező állatjóléti előírásokat.

A tej és a hús piacán kedvezőbb a helyzet: az EU tejpiaca nagyrészt kiegyensúlyozott, a folyó évre várhatóan mérsékelt, egy százalékos termelési növekedés várható, ezért nagyrészt stabil árakra lehet számítani. A sertéshús piaci helyzete kedvező: a Kínában eddig 40 százalékkal visszaesett sertésállomány jelentős importhoz vezet. Ennek eredményeként az EU sertéshúsára majdnem elérte az 1,80 €/kg vágási súly szintet. Nem szabad elfelejteni, hogy például a sertéshús iránti belső kereslet Németországban nyolc százalékkal esett vissza az idei évben. A pozitív impulzusok ezért kizárólag az exportpiaci helyzetből adódnak. Az EU termelői számára további piaci kockázatot jelent az afrikai sertéspestis. Lengyelországban és Belgiumban a betegség továbbra is aktív, és a behurcolás kockázata, pl. Németország és Franciaország irányába továbbra is magas.

Az európai mezőgazdasági termelők átlagosra értékelik a gazdasági helyzetet

A DLG-Agrifuture Insights felmérése keretében megkérdezett németországi és franciaországi gazdálkodók a jelenlegi gazdasági helyzetet átlagosra értékelik. Például az állattartók számára a takarmányárak csökkentek, és az állattenyésztési termékek árának alakulása kedvező volt.

Az év közepére a piaci termékeket előállító gazdák profitáltak a magasabb, körülbelül 200 euró/tonna búza árszintből. Oroszországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában a piaci termékeket előállító gazdák sokkal elégedettebbek. Oroszországban a piaci termékeket előállító gazdák a növekvő tej- és hústermelés hatásából részesülnek, amely növeli az állati takarmány iránti keresletet. Az Egyesült Királyságban a piaci termékeket előállító gazdák jelentősen elégedettebbek a jelenlegi gazdasági helyzettel, mint az előző évben, mivel a brit termelők termékei nagyon keresettek voltak Európa szárazföldi országaiban, és növekvő forgalmat generáltak.

Ellentmondásosak a várakozások A gazdák elvárásai a következő 12 hónapban a jövőbeni üzletek alakulására nézve jelentősen különböznek. Így a holland mezőgazdasági termelők optimisták a következő tizenkét hónapra várható üzleti teljesítménnyel kapcsolatban. A francia mezőgazdasági termelők pozitívabban ítélik meg a kilátásokat, mint a 2018 őszén végzett felmérésben, és átlagos üzleti fejlődésre számítanak. A 3.0-as értékkel a francia piaci termékeket előállító gazdák a legjobb értékelést érték el 2012 ősze óta. A francia piaci termékeket előállító gazdák nagyon jó termést értek el, jó minőséggel, és a jobb üzleti fejlődés reménye az exportüzletág lehetőségein alapszik. Az állattenyésztők szintén optimistábbak, mint egy évvel ezelőtt, a túlnyomórészt kedvező piaci környezet miatt. A németországi mezőgazdasági termelők továbbra is átlagosra értékelik a kilátásokat a tavalyi felméréshez képest. Noha az állattenyésztők piaci helyzete túlnyomórészt pozitív, addig a piaci termékeket előállító gazdáknak alacsonyabb árszínvonalhoz kellett alkalmazkodniuk. Ez a piaci termékeket előállító gazdák körében a várakozások csökkenéséhez vezetett. Ezen túlmenően a gazdálkodókat intenzíven foglalkoztatja a műtrágyarendelet legutóbbi módosítása körül kialakult vita, mivel a gazdaságban keletkező trágya kijuttatási periódusainak további szűkítése megköveteli a trágya tárolási kapacitásának bővítését.

 

Az Agritechnica kiállításon az ágazat összes vezető vállalata átfogó választékkal, számos innovációval és termékújdonsággal jelentkezik

 

Túlnyomórészt vonzó befektetési hajlandóság

A franciaországi mezőgazdasági termelők 38%-kal (2018 őszéhez képest +8 százalékponttal), a holland gazdálkodók 59%-kal (+11 százalékponttal), az orosz gazdálkodók 71%-kal (+15 százalékponttal) tervezik bővíteni a beruházásaikat még a jelenlegi bizonytalan beruházási körülmények között is. Ezzel szemben Németországban a megkérdezett gazdálkodók 43 százaléka akar befektetni a következő tizenkét hónapban (-2 százalékpont a 2018. évi felméréshez képest).

A beruházások fókuszában a talaj-előkészítési technológiák

Németországban, Franciaországban és Oroszországban a mezőgazdasági beruházások középpontjában a talajművelési technológia áll. A mechanikai gyomirtás és ezzel együtt a nagy kopás felé mutató tendencia magas igényt eredményez a talajművelő berendezések iránt. A hollandiai piaci termékeket előállító gazdáknál a növényvédelmi gépek állnak a középpontban. Az oroszországi piaci termékeket előállító gazdák traktorokat és kombájnokat is szeretnének vásárolni, és a műtrágyaszóró és növényvédelmi gépek is döntő szerepet játszanak. A Franciaországban megkérdezett piaci termékeket előállító gazdák további befektetési prioritásai a traktorok és a föld. A német gazdálkodók nemcsak a talajművelési, hanem a betakarítási technika és a traktorok iránt is érdeklődnek.

Digitalizálás

A felmérés szerint a digitális eszközök használatának mértéke nagyon eltérő: Míg a németországi mezőgazdasági termelők körében a táblatörzskönyvek használata nagyon elterjedt, az ugyanitt megkérdezett piaci termékeket előállító gazdáknak csak körülbelül 20%-a használ farmmenedzsment rendszereket vagy felhő alapú szoftvereket. Ezzel szemben Hollandiában minden második megkérdezett piaci termékeket előállító gazda használ farmmenedzsment rendszereket és felhő alapú szoftvermegoldásokat. A brit mezőgazdasági termelők körében hasonlóan elterjedtek ezek az eszközök, ráadásul a válaszadók körülbelül 10%-a tervezi bevezetni a használatukat a következő 12 hónapban. A szervező DLG munkatársai elmondták, hogy a 40 hektáros kiállítási vásárterület teljesen megtelt.

SZERZŐ: DR. REINHARD GRANDKE, A DLG VEZÉRIGAZGATÓJA