fbpx

Most meg 12 tagállam nyafog a tranzitmegállapodás miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 20.

Duzzog Nyugat-Európa az ukrán gabonát érintő tranzitmegállapodás miatt, de a horvátok, észtek is felsorakoztak melléjük. 12 ország panaszlevelet küldött a Bizottságnak.

tehervonat
Mire a nyugat-európai kikötőkbe ér, már nem is olyan olcsó az ukrán gabona (forrás: latifundist.com)

Fizettek a tranzitért

Az ukrán gabonaimport körüli vita megosztja az Európai Uniót. A Bizottság legutóbb 12 nyugat-európai agrárminisztertől kapott levelet, melyben az öt kelet-európai állammal kötött tranzitmegállapodást kritizálták – tudósít a Handelsblatt. A tárcavezetők szerint a megállapodás feszültséget teremt az EU belpiacán. Legfőképp azt nem értik, miért kell az EU nyugati felének 100 millió eurót fizetnie a keleti tagállamoknak.

Mint ismert, az Ukrajnából dömpingáron érkező terményekre áprilisban Lengyelország, Magyarország és Szlovákia egyoldalú importstopot jelentett be. Április végén az EU Bizottság 100 millió eurós kártérítést ajánlott fel az érintett államoknak a piaci zavarokért – ideértve Romániát és Bulgáriát is –, de engedélyezniük kell a tranzitot az ukrán szállítmányok részére.

Mire megy el a 100 millió euró?

Most viszont Nyugat-Európa gazdálkodói háborodtak fel. A németek és franciák mellet a Benelux-államok, Ausztria, Dánia, Írország, Görögország, Észtország, Szlovénia és Horvátország is aláírta az a tiltakozó levelet, amelyben felszólítják a Bizottságot a transzparencia biztosítására. Konkrétan arról van szó, hogy szeretnék tudni, miképpen jött ki a Bizottságnak ez a 100 millió eurós összeg, és ezt pontosan milyen követelmények mentén szeretné kiosztani az öt kelet-európai államnak. Arra is kíváncsiak, vajon nem befolyásolja-e a megállapodás a többi uniós tagország terménypiacát.

A Bizottság azt is felajánlotta az öt kelet-európai államnak, hogy segít a logisztikai szervezésben, hogy a belépő ukrán gabona minél gyorsabban eljusson a nyugati kikötőkig. Ám tudni érdemes, hogy az egész Európán átutaztatott áru mintegy 60-66 százalékkal drágul a kiinduló árhoz képest. Ez végeredményben versenyképtelenné, eladhatatlanná teszi az ukrán gabonát.

A Bizottság egyelőre csak annyit nyilatkozott, hogy megkapta a panaszlevelet, reagálni fog rá, de tudomásul kell venni, hogy a háború rendkívüli piaci helyzetet eredményezett a határokon, amire valahogy reagálni kell.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Aki bent tartja a gabonát, dupla árat fog fizetni érte!