fbpx

Nem lehet hangosabb a mezőgazdasági üzem, mint egy mélyhűtő

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 06.

A település határán belül működő gazdaságok számára egyre szigorúbb zajterhelési szinteket húznak meg. A legújabb német szabályozás szerint éjszaka már csak annyi hang szűrődhet ki a telepről, mint amikor egy mélyhűtő bekapcsol. Nappal pedig legfeljebb egy igen csendes, korszerű porszívó hangerejét hallhatja a lakóközösség.

rakodás
Csendben kell dolgozni, ha a közelben házak vannak (fotó: Horizont Média)

Nemcsak a kakasokkal és kutyákkal van baj a vidéki települések közigazgatási határain belül, hanem a mezőgazdasági üzemekkel is. Az új, maximális zajterhelési szintet nappal 57, éjjel 42 dB-ben határozta meg a német a kormányzat. Ez 3-3 decibeles csökkentést jelent a legutóbbi módosításhoz képest. Magyarországon a gazdasági területek zajtól nem védendő részén nappal 55 dB, éjjel 45 dB a megengedett határ.

Tudni érdemes, hogy az emberi fül nagyjából 50 dB-ig tartja kellemesen csendesnek a zajforrást, és 100 dB körül válik a hanghatás fülsértővé. A zajterhelés nem lineárisan nő, minden 10 dB-es hangerő-növekedést nagyjából kétszer olyan hangosnak érzékelünk. A 3 decibeles csökkentés tehát nem csekély változás, nagyjából 30%-kal kevesebb zajhatást jelent.

Szakértők arra intenek, hogy a szabályozás erős korlátokat szab egy-egy üzem növekedési lehetőségeinek, és megnehezíti a biogázerőművek, biomasszakazánok település közeli működtetését. Minél több feldolgozási folyamat található egy üzemben, jellemzően annál több gép működik benne, és annál zajosabb is. Ezeket a tevékenységeket a jövőben messzebb kell vinni a települések határától, vagy többet kell költeni zajvédelemre, ami drágítja a működést.

A zajhatással kapcsolatban ez a cikk is érdekes lehet: A mezőgazdasági gépek fülkéjének üvegezése.