fbpx

Sikeres volt az AMAZONE Amatechnica 2024 rendezvény

Írta: MezőHír-2024/7.lapszám cikke - 2024 július 07.

Az Amatechnica 2024 az „Ideas for future” (Ötletek a jövő számára) mottóval sikeresen mutatkozott be mintegy 6500 gazdálkodónak, vállalkozónak és értékesítési partnernek, akik 40 országból érkeztek az AMAZONE székhelyére, Hasbergen-Gaste-ba.

A tökéletes időjárás mellett a házi vásár számos lehetőséget kínált arra, hogy a résztvevők megismerjék az AMAZONE legújabb fejlesztéseit és innovációit. A koncepció, amely a gépek gyakorlati és ringbemutatóiból, a kiállítási központban tartott innovációs bemutatóból, egy kísérő gépkiállításból, valamint gyárlátogatásból és egy klasszikus, mintegy 120 történelmi traktort felsorakoztató kiállításból állt, teljes mértékben elnyerte a szakmai látogatók tetszését. A gyárépület melletti nagy sátorban rendezett, kiadós „after-field party” pedig hozzá járult a nap sikeres befejezéséhez.

A ringbemutatón láthattuk a Tyrok 400 félig függesztett váltvaforgató ekéket is
A ringbemutatón láthattuk a Tyrok 400 félig függesztett váltvaforgató ekéket is

Agritechnica-újdonságoka gyakorlatban

A látogatók érdeklődésének középpontjában az AMAZONE által a tavaly novemberi Agritechnica 2023 kiállításon bemutatott számos újdonság állt. A szakemberek most nemcsak a kiállítási területen, hanem a közelben lévő szántóföldön is láthatták az innovatív talajművelő eszközöket és vetőgépeket működés közben. A vadonatúj Precea 6000-TCC vontatott szemenkénti vetőgépet is kiállították, bemutatva annak teljesítményét és pontosságát. A 6 m munkaszélességű, nagy teljesítményű gép különlegessége, hogy a Central Seed Supply vetőmagellátó rendszerrel vagy különálló, vetőegységenként elhelyezett vetőanyagtartályokkal egyaránt választható.

Az AMAZONE vetéstechnika 75. évfordulója alkalmából a történelmi vetőgépek és kombinált vetőgépek, valamint az összes jelenlegi terméktípus széles választékát mutatták be. A kiállítás egy lenyűgöző utazás keretében vezette végig a látogatókat a vetéstechnika fejlődésének állomásain. Az AMAZONE csapata számos más, szintén a műtrágya- és növényvédelmi technika területéről származó gépet mutatott be lenyűgöző ringbemutatókon. A kommunális gépek területén szerzett szakértelem egy különleges kiállítás keretében került bemutatásra, amely lehetővé tette a látogatók számára, hogy megismerkedjenek a zöldfelületek ápolásához és a téli úttisztításhoz szükséges speciális gépekkel és berendezésekkel.

Magyar gazdálkodók népes csapata is csatlakozott a hazai AMAZONE szakembereihez és a sajtómunkatársakhoz

További bemutatott gépek – a teljesség igénye nélkül

9 m-es munkaszélességével és 5750 l-es tartálytérfogatával a Cirrus Grand rendkívül nagy hatékonyságot biztosít. Alapkivitelben a Cirrus 9004-2CGrand vetőgép kétkamrás, 60:40 arányban felosztott tartállyal rendelkezik. A tartály big-bag zsákokra optimalizált, megfelelő többlet befogadóképességre méretezett össztérfogata 5750 l. A többlet befogadóképességnek köszönhetően éppen a legalkalmasabb időpontban végezhető a feltöltés. A tartály mindig be tudja fogadni egy big-bag zsák teljes tartalmát, még nagyobb maradékmennyiség esetén is. Ez leegyszerűsíti a vetőmag-logisztikát, mivel a tartály feltöltési időpontja rugalmasabbá válik.

A kétkamrás tartály lehetővé teszi különböző vetőmagok és műtrágyák elkülönített adagolását. A maximális hatásfok érdekében mindkét tartálykamra egyforma kijuttatandó termékkel is feltölthető. A pontos elosztást a nyomórendszer nagy teljesítményű szállítópályával garantálja. Akár400 kg/ha hatékonyság érhető el15 km/h munkasebesség mellett. Ezenfelül a ventilátor kis teljesítményigénye is hozzájárul a gép óriási hatásfokához. Az adagoló precíz kalibrálásához Twin Terminal használható.

Az AMAZONE mostantól kezdve tarlón járó kivitelben is kínálja a Tyrok 400 félig függesztett váltvaforgató ekét. A tarlón járó és barázdás üzem közötti gyors és kényelmes váltással a Tyrok Onland rendkívüli rugalmasságot biztosít. Az új terméktípusok 7, 8 vagy 9 ekefejjel kaphatók a400 LE-ig terjedő traktorteljesítményosztályhoz. A traktor mérete és abroncsozása egyebek mellett meghatározza, hogy barázdás vagy tarlón járó üzemet célszerű-e alkalmazni. Különösen gumihevederes futóművek, ikerkerekek vagy 710 mm-nél nagyobb, extra széles gumiabroncsok használata esetén nem lehetséges a barázdában való haladás a részben már felszántott talaj káros tömörítése nélkül. A tarlón járó szántás egyik fő előnye a széles traktorabroncsok nagy érintkezési felületének köszönhetően csökkenő talajnyomás, valamint az, hogy alacsonyabb gumiabroncsnyomással lehet dolgozni. Ez lényegesen kisebb károsodással járó tömörödést eredményez. Ezenkívül a tarlón járó üzem a csökkentett oldalra húzás és a hatékonyabb erőátvitel miatt tökéletesebb húzási irányt biztosít. A maximális munkavégzési kényelem és a következő barázdához való pontos csatlakozás érdekében GPS-vezérlőrendszerek is használhatók. Az állandó mélységtartást az első támasztókerék biztosítja, amely folyamatosan a tarlón halad.

A 4200 l, 5200 l, 6200 l, 7600 l, 8600 l és 11 200 l tartálytérfogatú UX Super vontatott permetezők rendkívül kényelmes kezelési elvükkel tűnnek ki versenytársaik közül. A Super L2 és a Super L3 szórókeretek meggyőző jellemzője a 21 és 42 m közötti munkaszélesség és a csúcstechnikájú szórókeret-vezetés. Az UX Super vontatott permetező a nagy teljesítőképességű felszereltségi lehetőségeknek köszönhetően a legnagyobb hatékonyság mellett maximális teljesítőképességet biztosít. Az AMAZONE szórókeretek a speciális profilépítési módnak köszönhetően egyidejűleg különlegesen könnyűek és kivételesen merevek. A szórókeretek 15 és 36 m közötti munkaszélességének köszönhetően a gépek optimálisan illeszthetők az üzemi struktúrához. A kiváló minőség még igen nagy területteljesítmény esetén is hosszú élettartamot szavatol.

Az UX Super vontatott permetezők rendkívül kényelmes kezelési elvükkel tűnnek ki a versenytársak közül

Egyéb programok

A kiállítás másik fénypontja a központban megrendezett „Walk of Innovation” (Innovációs séta) volt, amely a precíz és fenntartható mezőgazdaságot szolgáló úttörő technológiák és intelligens megoldások inspiráló sorozatán vezette végig a látogatókat. Számos partnercég szaktanácsadói is rendelkezésre álltak a személyes beszélgetéshez.

Több vendég is kihasználta az ingyenes buszjáratot, hogy meglátogassa a Tecklenburg-Leeden-i telephelyen található korszerű alkatrészközpontot. Egy másik megállóhelyet az AMAZONE új, wambergeni kísérleti telepénél alakítottak ki. Ez az a hely, ahol az AMAZONE a legújabb szántóföldi és növénytermesztési koncepciókat fejleszti és teszteli. Az „Ackerbaudialog” (Párbeszéd a talajművelésről) című fórumon a résztvevők szakmai előadások és bemutatók keretében mélyebb betekintést nyerhettek olyan, hatékonysággal kapcsolatos témákba, mint a precíziós gazdálkodás és az új, soros talajművelési módszer, a „Controlled Row Farming” (CRF) első eredményei.

Összeállította: Fodor Mihály

CÍMKÉK