fbpx

Mélypontra süllyedt az ukrán napraforgóolaj-gyártás

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 01.

Ukrajnában mintegy 4,48 millió tonna napraforgómagot dolgoztak fel a betakarítást követő 4 hónapban. 2015 óta nem volt ilyen gyenge a mezőgazdaság és az ipar teljesítménye.

napraforgóolaj
Áram nélkül nem megy a gépsor (forrás: hurriyetdailynews.com)

7 éves mélyponton az olajgyártás

A feldolgozást elsősorban a villamosenergia-hálózatot érő támadások akadályozzák, de mag sincs annyi, mint tavaly. Egész pontosan 10%-kal kevesebb, 10,4 millió tonna napraforgót lehet feldolgozni az országban. A kész napraforgóolaj exportja is bizonytalanabb a gabonafolyosón közlekedő hajók lassú ellenőrzése miatt. A növényolaj kivitele a futó gazdasági évben 8%-kal 4,15 millió tonnára eshet – 2015/16 óta nem volt ilyen kevés.

A napraforgómag viszont jól forog

Mivel a feldolgozóipar nehézségekkel küzd, ezért a gabonafolyosó bezárultáig a napraforgómag exportja lesz lendületesebb az elmezők szerint. Szeptembertől december végéig csaknem 1,2 millió tonnát exportáltak belőle, és a várakozások szerint még ugyanennyi el fogja hagyni az országot. És bár mindenki egyszerre szabadulna a terménytől, az árak ennek ellenére jók, és a napraforgón csaknem annyit keresnek az ukrán gazdák (155-160 ezer forintnak megfelelő ukrán hrivnyát), mint a háború előtt. (Ez ösztönzi őket tavasszal is a sok napraforgó elvetésére.)

„Hosszú távon a kereslet-kínálat egyensúlyának ilyen mértékű kilengése negatív következményekkel járhat az ukrán feldolgozóiparra nézve” – jegyezte meg Svitlana Kyrychok elemző.