fbpx

Van remény: normális időjárást hozhat a tavasz

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 22.

A csapadékviszonyokat illetően Magyarország és Szlovákia most kivételes helyzetben van Európában, de már itt is gyors tempóban száradnak a szélfútta földek. Az időjárás áprilisra, májusra térhet vissza a megszokott medrébe.

sárga árpavetés
A meleg tél, a fagyos február és a kevés nitrogén egyszerre látszik a hazai árpavetéseken (fotó: Horizont Média)

Hosszú meleg után jött a fagy

Az őszi vetések Európa legtöbb részén továbbra is megfelelő/jó kondícióban vannak. A mezőgazdasági szempontból fontos területeken a hőmérsékleti viszonyok az év eleje óta a nagyjából normális és a szokatlanul meleg között ingadoztak, jellemzően sok esővel és komoly fagyhatás nélkül. Ennek eredményeként az állományok fagytűrő képessége sokat romlott január végére. Ezért a februári fagyok meglátszanak egyes kultúrákon azokban a régiókban, ahol eddig extrém meleg volt a tél (lásd nálunk az árpavetést), de ezeken a területeken is alacsony a kockázata az emiatti terméscsökkenésnek. A februári hideghullám inkább jót tett a mezőgazdaságnak: visszaaltatta a növényeket.

Szerencsés helyzetben Magyarország

A csapadékviszonyokat illetően Magyarország és Szlovákia most kivételes helyzetben van Európában. Nálunk januárban messze a sokéves átlagot meghaladó eső hullott, aminek még most is érezzük hatásást az ország északkeleti részében, ahol 90 százalék feletti a felső talajréteg víztartalma. Eközben az ország délnyugati harmada már megint száraz, 60 százalék alatti víztartalom jellemzi a föld felső rétegét. Szlovákia talajai még jól ellátottak csapadékkal, de Romániában csak a Déli-Kárpátokban hullott a megszokottnál több eső, az ország egésze – ahogy Bulgária is – magas hőösszeget halmozott fel az elmúlt közel 50 napban. Ukrajnát szintén meleg, száraz időjárás jellemezte az utóbbi hetekben.

Extrém időjárás EU
Forrás: JRC MARS

Szárazsággal küzdő zöldségtermelő régiók

Európa több részén is tartós csapadékhiány mutatkozik februárban. Ez különösen aggodalomra ad okot Spanyolország déli felén, Észak-Olaszországban és Törökország kiterjedt területén. Marokkó és Algéria északi részeit kifejezett aszály jellemzi. Az említett régiók Európa zöldség-gyümölcsellátása szempontjából fontosak. A hegyekben nagyon kevés a hó, különösen Ausztriában és Bajorországban– ez pedig a Duna vízhozamára van hatással, ráadásul a sorozatos aszály miatt az északi országok erőteljesebb víztározásba fogtak.

Normális tavasz

Az elemzők szerint komoly aggodalomra még nincs ok a termést illetően, de sok múlik a következő hónapok időjárásán. A hosszabb távú előrejelzések szerint március folyamán a szokásosnál melegebb lesz Dél-Olaszországban, valamint a Balkán és Kelet-Európa egyes részein. Dél-Spanyolországba megérkezik a csapadék, méghozzá a szokásosnál nagyobb mennyiségben. Áprilisban és májusban Európa túlnyomó részén a sokéves átlagra jellemző mennyiségű eső fog hullni a számítások szerint.