fbpx

Bevált recept: újabb embargó a nyugati élelmiszerre

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 14.

A fehérorosz kormány kedden embargót hirdetett egy sor nyugati élelmiszerre. Ez a recept már ismerős, és csak bajt hoz az EU mezőgazdaságára.

 

alma konténerben
Ami nem hagyja el Európát, az az uniós piacot nyomja (fotó: Horizont Média)

 

Így kezdődött

Az egész politikai bonyodalom ott kezdődött, amikor az EU kifejezte nemtetszését, miután tavaly Lukasenka elnök leverte az újraválasztása elleni tiltakozó tömeget. Fehéroroszország ezt kikérte magának, mire az unió szankciókat léptetett életbe (beutazási tilalom, nyugati számlák letiltása). Válaszul Minszk migránsok ezreit toborozta az EU keleti határára, ahol azok szabályosan ostrom alá vették a lengyel határvédelmet. Válaszul az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei a múlt héten büntetőintézkedéseket vezettek be több tucat fehérorosz személy és szervezet ellen. Ekkor jelentette be Minszk az élelmiszerek importjának tilalmát.

 

A kereskedelmi háború már javában zajlik

A belorusz élelmiszeripar egyébként jó úton van a teljes önellátás felé: a kínálat importhányada csak 10 százalékos. A meghirdetett embargó leginkább a lengyeleknek és a németeknek fáj. E két nemzet nemcsak exportőrként, hanem importőrként is viszonylag fontos partnere Fehéroroszországnak. Ám, ami a lengyeleknek és a németeknek rossz, az egész Európát aggasztja.

Mint arról korábban írtunk: már az embargó bejelentése előtt bent rekedt az uniós piacon a lengyelek mintegy 120 ezer tonnás almaexportja, és ezt a magyar termelők is érzik. Továbbá már a nyáron életbe lépett a fehérorosz káliumműtrágya európai bojkottja. Tudni érdemes, hogy Fehéroroszország a világ harmadik legnagyobb káliexportőre, a világtermelés mintegy 17 százalékát a Belaruskali állítja elő. A politika feszültség tehát súlyos bajokat tud okozni a mezőgazdaságnak.

 

A most meghirdetett importtilalom 2022. január 1-jén lép életbe, és hat hónapig tart. A fehérorosz kormány a marha- és sertéshúsra, tejtermékekre, egyes zöldségekre, gyümölcsökre és diófélékre hirdetett embargót az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Norvégiából és néhány más országból. A kormány kijelentette, hogy később bővítheti is a kitiltott termékek listáját.

 

káliumbánya
Fehérorosz káliumbánya (forrás: Belaruskali)

 

Bevált recept

A nyugati államok szövetsége kifejezte aggodalmát, hogy a fehérorosz lépések mögött valójában az oroszok állnak, akik nem szeretnék, ha Ukrajna a NATO tagjává válna. A Krím lerohanása, majd a nyugati országok ellen 2014-ben bevezetett orosz embargó hátterében is ez állt. Mint utóbb kiderült, a kölcsönös szankciókból Oroszország megerősödve került ki, és számos, korábban importra szoruló területen önellátóvá vált. Itt írtunk erről: A Nagy Medve lenyomja a világot, csak a know-how-nk maradt. Úgy tűnik, a receptet annyira sikeresnek látják, hogy exportálják is.