fbpx

Új szereplők a kukorica és búza világpiacán

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 10.

A háborún kívül az időjárás is átrendezte a globális gabonapiacot. Új szereplők nevét kell megtanulnunk elsősorban az ázsiai térségben.

kazah gabonatároló
Kazahsztán úgy megtanult termelni, hogy már a térsége fontos exportőrévé vált (forrás: siloscordoba.com)

Kis csúszás a brazil vetésben

Brazíliában még javában tart a fővetésű kukorica betakarítása és csúszik a másodvetés (safrinha) földbe helyezése a közelmúltban lehullott bőséges csapadék miatt. Tavaly ilyenkor már a terület 23 százalékával végeztek a kombájnok, most viszont 17 százalékos a készültség az USDA jelentése szerint. A 4,4 millió hektárnyi fővetésű kukoricától 26,5 millió tonna termést várnak az elemzők. A késés ellenére a safrinha kukoricaállomány 70-75 százalékát az ideális időablakban vethetik el.

Kukoricapiac meglepetésszereplőkkel

A safrinha 16,9 millió hektárt foglalhat el idén és 95 millió tonnás termést adhat az előzetes kalkulációk szerint. A növény betakarítása júniustól szeptember végéig tart a hatalmas dél-amerikai államban. Jelenleg Brazília rendelkezik a legtöbb eladható tengerivel az exportpiacon, megelőzve az USA-t is (52 millió tonna vs 49 millió tonna). Az argentin aszály miatt egyre csökken az innen várható kukorica mennyisége, az elmezők már csak 29 millió tonnára teszik, miközben az ukrán exportteljesítményt felfelé korrigálták 23,5 millió tonnára.

A szezon érdekessége, hogy olyan meglepetésszereplők is felbukkantak az eladók között, mint India és Paraguay, akik 4, illetve 3,8 millió tonna kukoricát tudnak felkínálni a szomszédos országoknak. Itt jegyezzük meg, hogy India az utóbbi időben 8-10 millió tonnás búzafelesleggel is rendelkezik, most viszont az exportkorlátozások miatt csak 2 millió tonnára tehető a kenyérgabonaexportja.

Több a kazah búza, mint az argentin

A búza piacán is átrendeződött az élboly az USDA jelentése szerint. Oroszországot és az EU-t nem az USA követi a sorban, hanem Ausztrália 30 millió tonnára tehető exportmennyiséggel. Argentína pedig lecsúszott a negyedik helyről. A jelenleg 6,5 millió tonnára becsült búzakivitele 60 százalékkal lenne kisebb az előző szezonban elértnél, így még a 10,5 millió tonnára tett kazah export is lepipálhatja. (Lásd még: Még több búza és árpa indul el Kazahsztánból.)

Mint látjuk, az eurázsiai térség búzakibocsátása a korábbinál is erőteljesebben uralja a világpiacot. Ilyen körülmények között kell majd helyet találnunk az egymillió hektáron megtermelt hazai kenyérgabonának.