fbpx

Fessünk vagy tűzihorganyozzunk?

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 augusztus 04.

A vas (acél) viszonylagosan olcsó előállíthatósága és sok kedvező tulajdonsága révén a világon a legnagyobb mennyiségben felhasznált fémünk. Egyetlen igazán jelentős hátránya az erős korróziós érzékenysége. Ez ellen lehet védekezni például a fém megfelelő ötvözésével is, de ennek költségei miatt nagy tömegben a védőbevonatok alkalmazása jöhet csak szóba. Ilyenkor a védendő vasfelületet egy megfelelő bevonattal elzárják a környezeti hatásoktól. Azonban nem mindegy a védőréteg bekerülési költsége és tartóssága. A tűzihorganyzás részaránya dinamikusan növekszik, melynek okai a horgany (cink), valamint a belőle képzett bevonat tulajdonságaiban keresendő.

 

Tűzihorganyzás

 

Festés kontra tűzihorganyzás

A mezőgazdaságban és állattenyésztésnél a gyengétől (C1) a nagyon erősig (C5) minden korróziós fokozat előfordulhat. Az agrárium egy olyan gazdasági ág, melyben jellemzőek a hosszú távú beruházások, azaz aki egyszer nagy összegeket költ létesítményeire, nem szívesen vállalkozik egy felújító karbantartásra, például egy acélszerkezet, vagy védőbevonatának cseréjére. Az alábbi táblázatban a két bevonattípus közötti általános különbségeket foglaltuk össze.

 

Táblázat
Felhasználó szempontjából legfontosabb bevonat-tulajdonságok összehasonlítása

 

Szokásos festékekkel jó minőségben végrehajtott festéssel szemben a tűzihorganyzást csak 3-4 festés-felújítási ciklust követően lehet indokolt felújítani (ábra). Az ábrán jól látható, hogy minden egyes felújítási időpontban megjelenő karbantartási költségek összeadódva jelentős pénzkiadásokat okoznak. Az újrafestés szinte minden esetben munkaigényes, akár munkaidő-kiesést jelenthet, és kivitelezési kockázatokat hordozhat magában. A horganybevonat felújítása lehet újrahorganyzás, de legtöbbször ajánlott a még meglevő védőréteg átfestése, mellyel egy újabb hosszútávú védelmet (duplex-rendszert) nyerünk.

 

Grafikon
Festés és tűzihorganyzás tapasztalati felújítás ciklusai

 

A két bevonattípus adott állapotát mutatja be 1. képünk több évtized elteltével egy szemestermény tárolóépület acélszerkezetén.

 

Festett és tűzihorganyzott acélszerkezet
1. kép: Festett és tűzihorganyzott terménytároló acélszerkezetei több évtized után

 

Bérhorganyzás, termékméretek

A technológiai feltételek szerint kialakított acélszerkezet bevonására kötött megállapodás alapján, a még „fekete” árut az ügyfél beszállítja a kiválasztott horganyzómű telephelyére, majd a már bevont terméket (2. kép) néhány nap múlva elszállíthatja, és azonnal be is építheti.

 

Acélszerkezetek
2. kép: Frissen bevont mezőgazdasági célú acélszerkezetek

 

A legnagyobb tűzihorganyozható termékméret a kiválasztott tűzihorganyzó technológiai berendezéseinek befogadóképességétől függ. Hazánkban is bevonhatóak akár a 10 m hosszúságot és 5 tonna/db tömeget meghaladó acélszerkezeti elemek is. Az eljárással kapcsolatos hasznos információk elérhetőek a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján.

 

Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége