fbpx

A mezőgazdaságigép-ipar 14%-os rekordnövekedést ért el

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 22.

A németországi mezőgazdasági gép- és traktorgyártók nagyon elégedettek a féléves eredményekkel. Az iparág 14%-os rekord növekedést ért el, amely 5 milliárd eurós bevételt jelent.

„Most egy nagyon kedvező piaci környezetben dolgozunk. A következő három hónapban a gyárak teljes kapacitással fognak működni. Ez azt jelenti, hogy termelési csúcs messze meghaladja az augusztusban megszokott szintet” – mondja dr. Bernd Scherer, a VDMA ügyvezetője. Az elmúlt hetek rendkívül száraz időjárása eddig nem befolyásolta a mezőgazdasági gépek értékesítését Németországban és Európában. „Az elkövetkező hónapokban azonban valószínű, hogy kis mértékben csökkenni fog a beérkező megrendelések száma” – tette hozzá dr. Scherer.

Erős fejlődés az euróövezetben

Az erős féléves növekedés nagyrészt az euróövezet dinamikus piaci fejlődésének tudható be. A német piac továbbra is vezető pozícióban van; itt a helyi értékesítési partnerekkel folytatott kereskedelem 19%-kal növekedett az első két negyedévben, elérve a 1,4 milliárd eurót. Hasonlóan jó eredményeket értek el szinte minden eurózóna-országban. Franciaország – a legjelentősebb exportpiac az ágazat számára –, nehéz év után újra imponáló számadatokat produkál. „Mivel a francia termelőket nem érintette az aszály, most különösen jól járnak a kedvező gabonaárakkal” – magyarázta dr. Scherer. Az év eleje óta a tengerentúli vállalkozások is jelentős növekedést mutatnak. „Az a tény, hogy az euró árfolyama látványosan csökkent, bizonyára kedvezően hat az exporttevékenységünkre” – mondta dr. Scherer.

A kelet-európai kulcspiacok visszaesőben

A kelet-európai kulcspiacokon a korábbi években tapasztalt emelkedés után az ágazatnak el kell fogadnia az enyhe visszaesést. Az első félévben nagyjából 400 millió euró értékű mezőgazdasági gépet és traktort exportáltak Oroszországba és Ukrajnába. A gyengébb gabonaárak miatt elsősorban a betakarítógépeket érintette a csökkenés. Az ágazat számára komoly aggodalmat jelent az orosz kormány protekcionista politikája. Az orosz termelők egyértelműen továbbra is folytatnák a korszerűsítéseket, de ebben folyamatosan akadályozzák őket. „Jelen pillanatban a traktorgyártásra vonatkozó lokalizációs előírások nagymértékben szigorodnak” – mondta dr. Scherer. Például olyan részletes szabályokat készítenek, amelyek a helyi értékteremtés arányát az előállítási folyamat minden egyes lépésére pontosan meghatározzák.

Óvatos optimizmus

Annak ellenére, hogy a VDMA Business Climate Index – amely az európai mezőgazdaságigép-ipar csúcsvezetői által készített reprezentatív felmérésén alapul – a közelmúltban enyhén csökkent, még mindig nagyon magas szinten van. A VDMA a 2018-as év egészére jó eredményt jósol az ágazat számára. „A meglévő megrendelések mennyisége biztosítja az elkövetkező hónapok eladásait. Az eladások száma azonban fokozatosan csökkenni fognak az év végére” – magyarázta dr. Scherer.

SZERZŐ: VDMA