fbpx

Önbecsapás és rendszerváltó hangulat van a gyümölcságazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 27.

Nettó önbecsapás szinonimája, ami ebben a szektorban folyik, és a parádés számviteli cselsorozat végén a termelő saját magának rúg öngólt. Miközben a lengyeleket és az áruházláncokat divat szidni, a hazai termelő-beszállító gazdaságok egymás elleni árharcaikkal önmaguknak és az egész ágazatnak rosszat tesznek. Így értékeli hazai zöldség- és gyümölcs szakmaközi szövetség vezetője a szektor állapotát. A haldokló almaágazatban például a tavalyi felvásárlási árak másfélszeresére(!) volna szükség a túléléshez.

Fordulóponthoz értünk, pocsék a teljesítmény

Olyan fordulóponthoz érkezett az almaágazat, mint amilyen például a rendszerváltás volt – jelentette ki Apáti Ferenc a Debreceni Egyetemen március 23-án nagy érdeklődés mellett megrendezett, a magyar és nemzetközi almaágazat helyzetét áttekintő Gonda István emlékkonferencián. A FruitVeB elnöke szerint míg 5 éve még túltermelési válság volt, tele voltak a raktárak, idén már a feldolgozóipar kapacitásának felét sem tudtuk kihasználni. A magyar termelési színvonal 50-70%-kal marad el az európai top5 ország szintjétől, országos átlagtermésünk pedig a jó színvonalú termeléstől elvárt szint mindössze 30-40%-a. Bár 2019-2021 között az átlagár 33,5 Ft/kg-ra nőtt, mégis csak a legjobb termesztők voltak képesek profit termelni, mert a hozamok jelentősen visszaestek. Apáti Ferenc szerint itthon a léalmatermesztés veszteséges, sőt, a 20-30%-os inputananyag-áremelkedést is számolva a tavalyi 40-42 Ft-os árak helyett legalább 60 Ft/kg-os árakra van szükség az ágazat nyereségességéhez.

Korszerűsíteni kell az elmaradott ültetvényeket

Ahhoz, hogy a magyar ipari alma túléljen, az is kell, hogy sokéves átlagban 40-50 t/ha-os hozamokat, teljes gépesítettséget (öntözés, egy 25 hektáros ültetvényt legfeljebb 3-4 betakarító munkás) kellene produkálni. Ám ma az ültetvények 80%-a korszerűtlen, elidősödött, vagy igénytelenül művelt.

Kevesebb emberi munkaerő, több gépesítés, korszerű ültetvények kellenek a szektor túléléséhez

Egy korszerű étkezésialma-ültetvény még többet: hektáronként legalább 3000 fát, jéghálót, fagyvédelmet, öntözést követel. Ennek a telepítési költsége 21-25 millió Ft/ha, évi 4,5 milliós művelési költséggel, így az étkezési alma önköltsége 55-60 tonna/ha hozam esetén 70-80 Ft között alakul. Időközönként terméskiesésekkel is számolva a sokéves 45-50 t/ha hozamok mellett az önköltség 100 Ft/kg környékén lesz – posztharveszt műveletek nélkül. Apáti Ferenc azonban rámutat: a mai 100-120 forintos ár az I. osztályú lédig étkezési almánál legfeljebb az önköltségi szinttel egyenlő.

Parádés számviteli cselsorozat A FruitVeB elnöke szerint csak úgy tűnhet mégis működőnek az ágazat, hogy rendkívül felszínes önköltségszámítással és nettó önbecsapással egy parádés számviteli cselsorozat végén a termelő saját magának rúg öngólt. Attól függ ugyanis a kiszámolt jövedelmezőség, hogy a kalkuláció során mit teszünk a képletbe, vagy még inkább attól, hogy mit hagyunk ki belőle. Például számolunk-e saját munkaköltséget vagy amortizációt. Ezek nélkül ugyanis kellemes 65 Ft/kg-ra jön ki az önköltség, saját munkát is beszámítva már 75 Ft/kg-ra, de a lekötött tőke kamataival együtt például már 120 Ft/kg körül alakul – ennyi lenne tehát reálisan az önköltség, de még ebben az esetben sem keletkezik olyan profit, amelyből például újratelepítést vagy korszerűsítést lehet majd végezni állami támogatások nélkül. Szintet kell tehát lépnünk, egyrészt a 40-50 t/ha-os hozamok, másrészt a 150 Ft/kg-os átvételi árak irányába. Ehhez tőkére, szaktudásra, valamint munkaerőre is szükség van. Tőkét a pályázatok biztosíthatnak, és az Agrárminisztérium ebben jól láthatóan partner.

Apáti Ferenc elnök és Nagy István miniszter a Zsendülés-konferencián, 2023 márciusának elején. Az EU-támogatások mellett a szakminisztérium is partner az ültetvénykorszerűsítésben

A FruitVeB elnöke szerint öt-tíz éven belül várhatóan 10-15 ezer hektárra esik vissza a magyar alma termőterülete, de ez a terület csaknem a mostanival megegyező termést ad majd.

Egymást is lövöldözik a beszállítók

Apáti Ferenc hozzátette: Magyarországon a haladás elmaradásáért mindig a lengyeleket, a feldolgozókat és az áruházláncokat divat szidni. A kemény szeretet hangján azonban sajnos ki kell jelenteni, hogy valójában nagyrészt mi magunk vagyunk saját magunk kerékkötői. Hasonlóan nyilatkozott erről Nagy István agrárminiszter is, aki az ágazati összefogást hangsúlyozta Debrecenben. Csak Szabolcsban van 8-10 olyan áruházlánci beszállító, akik egymás alá lövöldöznek az árakkal, ezzel pont attól a 30-40 Ft/kg-tól szabadítják meg magukat és az ágazatot, ami a fenti 110-120 Ft/kg és az elérni kívánt 150 Ft/kg között van. Ha ezt az öngyilkos gyakorlatot így folytatjuk, 5 év múlva már nem kell a mostanihoz hasonló konferenciát tartani, nem lesz kinek.

(forrás: FruitVeB)