fbpx

Áresés: végre elérjük a régiós üzemanyagárakat

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 09.

Az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent a hazai üzemanyagok ára. Április 14-hez mérten a benzin szerdai ára már közel 60 forinttal lesz alacsonyabb, a gázolajé pedig bő 40 forinttal.

tankolás traktor
A gázolaj ára miatt már nem lesz versenyhátrányunk (fotó: Horizont Média)

Újabb csökkenés

A héten szerdán jelentősen csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is. A benzin esetében bruttó 15 forint lesz a csökkenés mértéke, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 10 forinttal kell kevesebbet fizetniük. Az aktuális kiskereskedelmi átlagárakat figyelembe véve a hét közepén az alábbi árakra számíthatunk a kutakon:

  • 95-ös benzin szerdától várhatóan 555 Ft/liter
  • gázolaj szerdától várhatóan 543 Ft/liter

Másutt 50 forint fel, 20 forint le

A környező országok egyikében sem tapasztalni 40-60 forintos árzuhanást. Viszont éppen ezek az országok április 19-én átlagosan 50 forintos áremelést hajtottak végre. Hat szomszédunk közül kettőben – Romániában és Szlovákiában – azóta 20-30 forinttal visszakorrigáltak az árak, és hasonló áresést látni a szerb gázolaj árában is, de ugyanitt a benzin ára még nem tudott visszatérni az április közepi árszinthez. Szerbián kívül még Szlovénia benzinárai vannak a korábbi árszint felett.

Üzemanyagárak az időpont forint-euró árfolyama alapján (forrás: holtankoljak.net adatai alapján)
Jelmagyarázat: piros: drágább, mint április 13-án; zöld: 20-30 forinttal olcsóbb, mint április 13-án.

Most értük el a régiós árszintet

A magyar árzuhanás tehát rendkívüli, de ha az 555 forintos benzin- és a 543 forintos gázolajárat összevetjük a táblázatban szereplő hó eleji adatokkal, akkor azt látjuk, hogy még a szerdai árcsökkenés után is csak a régiónk átlagába simulunk bele – végre valahára. És az is üdvözlendő, hogy a szomszédainkkal ellentétben itt nem rángatták meg brutálisan az üzemanyagárakat, fokozatosan értük el a térségi árszintet.