fbpx

Jó spárgaszezont hozhat a szép, lassú tavasz

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 09.

A lassú szezonkezdés magas indulóárakat hozott a spárgapiacon, és mivel nem robbant be a hőség, most a kínálat sem torlódik. Az árak ugyan nem az ideális mértékben nőttek, de így is jól alakulhat a bevétel.

spárga
Kellemesnek ígérkezik a szezon (fotó: Horizont Média)

Van hely a piacon

Nagyon lassan indult az idei spárgaszezon, és a húsvét is korán jött el, így erre az ünnepre most nem készültek el a spárgák. Ez viszont megalapozta a magas indulóárakat, sőt, a melegebbre forduló időben is jól folytatódott az értékesítés – sorolja egy holland termelő, Franc Goertz, aki 35 éve termel spárgát az ország legdélibb fekvésű, homokos talajú tartományában, Limburgban, Itt a nagybanin most is 7-8 eurót (2800-3000 Ft/kg) fizetnek egy kiló spárgáért.

Magyarországon most 1800-2000 forintot ér a másodosztály, az első osztályú, vastagabb sípok pár száz forinttal többért értékesíthetők a nagybani piacon. A zöldspárga átlagosan 1200 forintért kel el. A lassan melegedő, változékony időjárás kedvez a spárga fejlődésének és kínálati szempontból is előnyös, mivel így elnyújtott a szezon, nincs piaci torlódás. A spárga fogyasztásának is jót tesz, ha a május tavaszias időjárású és nem nyári hőséggel tör be.

Lehetne jobb is, de így sem lesz rossz

A boltokban nagyon változó az árszínvonal, találni 3000 forintos akciókat is, de online rendelve 4000-5000 forintot is elkérnek a friss sípokért. A termelőkhöz ennek a bevételnek nagyjából a negyede jut el. „Most 800-1100 forint a spárga termelői ára minőségtől és a pillanatnyi keresleti viszonyoktól függően, ami a kínálathoz mérten erősnek mondható. A szezon végére az átlagár ismét lemehet 400-500 forintra. Azt gondolom, hogy az értékesítés nagyjából kéthónapos időszakára vetítve nem lesz meg az a 20 százalékos áremelkedés, amire szükségünk lenne a költségnövekedés kompenzálására” – vélekedik Gyömbér Péter.

spárga ára
Forrás: KSH

Az Ásotthalom melletti tanya közepes méretű gazdaságnak számít, 10 dolgozó vágja a sípokat. A gazdaságvezető szerint nála könnyebben boldogulnak az őstermelők és a foglalkoztatást jobban megoldó nagygazdaságok is. A német és holland spárgatermesztők gyakran áfonyával bővítik a portfóliójukat, a délibb országokban ugyanilyen jó megoldás lehet a batáta termelésbe illesztése a folyamatos foglalkoztatás érdekében. A piaci feleslegekkel is tudni kell kezdeni valamit. „Mi szükséghelyzetben a helyi szövetkezetben savanyítunk spárgát” – említi Péter. Bízik benne, hogy júniusig kitart ez a szép tavasz, és jó szezont zárhat. Ebben az esetben a mennyiségi többlet és a kiegyensúlyozott piac kárpótolni tudja a mérsékelt árnövekedésért.

A tavalyi helyzetről itt olvashat: Spárgások: az utószezon az utolsó reményünk