fbpx

Csalódást okozott az arabok árpaimportja

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 11.

Szaúd-Arábia árpaimportja a 2021/22-es gazdasági évben 25 százalékkal lehet kevesebb az előző évinél. Nem ezt várta a piac.

árpaszemek
Már nekik is drága… (forrás: pictures-kenya.jijistatic.com)

Jóval kevesebb lett az import

Az árpát szállító hajók hiánya, valamint a belföldi forgalom csökkenése miatt a vártnál kevesebb árpát vásárolt az arab királyság. Mivel az állati termékek iránti kereslet csökkent, a termelési költségek pedig nőttek, az elmúlt hónapokban számos gazdálkodó hagyott fel az állattartással. Az év egészét tekintve legfeljebb 5,2 millió tonna import árpa kerülhet az országba, holott az USDA eredetileg 6,2 millió tonnával számolt a megelőző év 7 millió tonnás behozatala után. Az eredmény több mint csalódást keltő.

Mi van itt?

A helyi időjárás nem kedvezett az állattartásnak, ami normál esetben növeli az import takarmány-alapanyagok iránti keresletet, ám nem ez történt. Több helyi takarmánygyártó egybehangzó közlése szerint a feldolgozott takarmány iránti kereslet 30 százalékkal csökkent Szaúd-Arábiában, holott azt olcsóbban kínálták, mint magát az árpaszemeket. Szakértők szerint nagyon sok termelő hagyta el a szakmát annak ellenére, hogy az állam fix havi fizetést ad minden állattartónak, ám ez a költségek fényében kevésnek bizonyult. A válság minden bizonnyal megrostálta a mezőnyt, és a „hobbiállattartók” kivonultak a termelésből. Eddig meg lehetett élni néhány száz juhból vagy kecskéből, mostantól nem lehet. Mások úgy vélik, hogy a magas takarmányárak a pazarlás csökkentéséhez vezettek, és ez is mérhető hatást gyakorolt a kereslet szűkülésére.

Az olcsó ausztrál árpát várják

Az elemzők most azt várják, hogy a tengeri szállítmányozás fejlesztései révén legalább az árpa eljuttatása könnyebbé válik az arab államba, így a bőséges ausztrál termésből alacsonyabb árszinten részesülhetnek. Hagyományosan is Ausztrália tudja a legversenyképesebb áron szállítani ezt a fontos takarmánygabonát Szaúd-Arábiába, a teljes importmennyiség mintegy 70 százalékát biztosítja.

Lásd a témában cikkeinket:
Már az araboknak is drága az árpa: privatizálták az importot
Nagyot kaszált a fuvarozás, százával építik a konténerhajókat
Rekordközeli búza- és árpatermést aratnak Ausztráliában