fbpx

Szükséghelyzeti engedély néhány rovarölőre hajtatásban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 01.

Hajtatott paprikában és paradicsomban lehet hétfőtől bevetni egyes ciántraniliprolra és a klórantraniliprolra épülő rovarölő szereket. Csupán pár készítmény tartozik az engedélyezett kategóriába.

gyapottok-bagolylepke paradicsomon
Gyapottok-bagolylepke kártétele paradicsomon (forrás: megyeri.cdn.shoprenter.hu)

Karácsonyig kapott szükséghelyzeti engedélyt Coragen 20 SC (200 g/l klórantraniliprol) és a Benevia (100 g/l ciántraniliprol) rovarölő szer, illetve ezek klónjai.

A Coragen gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) ellen, a kártételi küszöbérték ismeretében, maximum 2 alkalommal, 0,125-0,2 l/ha dózisban, 500-1000 l/ha permetlével juttatható ki. Előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 3 nap. A készítménnyel azonos összetételű a Voliam.

A Benevia levéltetvek, üvegházi molytetű, tripszek, aknázó molyok és dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta) ellen, a kártételi küszöbérték ismeretében, maximum 2 alkalommal, 0,75 l/ha dózisban, 500-1000 l/ha permetlével juttatható ki. Előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 7 nap. A készítménnyel azonos összetételű az Exirel.

Forrás: FruitVeB. Ez is érdekelheti a témában A paradicsom fontosabb kártevői.

Összeállította: Gönczi Krisztina