fbpx

Nagyot drágultak a mezőgépek, főként a műtrágyaszórók

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 27.

Bár tavaly is traktorra költötték a legtöbb pénzt a gazdaságok, a precíz gépek iránti kereslet növekedett a legnagyobb mértékben. Nyilván a magasabb műszaki tartalomnak is köszönhető, de egyes gépekért több mint duplázódott az otthagyott összeg.

műtrágyaszóró
Műtrágyaszóró: 2021-ben sokkal olcsóbb volt (forrás:TomekAgro)

Nagy forgalomnövekedés

Tavaly az év egészében a gazdaságok 385 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket, ez 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat, azaz tényleges mennyiségi növekedés is áll a számok mögött. Ebben szerepet játszott a Vidékfejlesztési Program keretében tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívás is, ennek keretében 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet a gazdálkodók. A forgalom azonban már ezt megelőzően is, minden negyedévben jóval magasabb volt, mint 2021-ben, a második negyedévben a dupláját érte el az előző évinek.

mezőgépforgalom

Mélyen a zsebbe kellett nyúlni

Bár most is traktorra költötték a legtöbb pénzt a gazdaságok, a precíz gépek iránti kereslet növekedett a legnagyobb mértékben. Kirívó volt az érdeklődés az önjáró és vontatott permetezőgépek iránt, az előbbiből darabszámra csaknem háromszoros, értékben több mint négyszeres mennyiségi növekedést lehetett tapasztalni, a vontatott gépekre pedig dupla összeget hagytak ott szinte azonos mennyiség mellett is a gazdák. A szilárdműtrágya-szórókból a mennyiséget tekintve csak 14 százalékkal fogyott több, viszont több mint két és félszeres pénzösszeget szurkoltak le értük a gazdák. Nagyjából duplázódott a szemenkéntvetőkért és gabonakombájnokért kifizetett összeg is, míg mennyiségre 40-60 százalékos volt az emelkedés az értékesítésben. Csökkenést csak az ekék keresletében lehetett tapasztalni: 24 százalékkal kevesebbet vásároltak belőlük a gazdák.

mezőgépforgalom

Alkatrészekre már kevésbé költöttek a gazdálkodók. A 80 milliárd forintos kiadás csak 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az inflációt sem követte.