fbpx

Megkérték a ChatGPT-t, fejlesszen szedőrobotot

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 10.

A mesterséges intelligencia robotfejlesztésre is alkalmas. A kutatók a Nature Machine Intelligence című lapban tették közzé ennek eredményét. A szedőrobotkar olyan jól sikerült, hogy ettől a fejlesztő mérnökök kissé elkedvetlenedtek.

paradicsomszedő robotkar
A robot ilyennek tervezte a szerinte ideális paradicsomszedő kart (forrás: EPFL)

A svájci EPFL egyetem kutatói a jövő legnagyobb kihívásairól kérdezgették a ChatGPT-t, ami alapján úgy döntöttek, az élelmiszerellátás kihívásával kapcsolatban fognak feladatot adni neki. Konkrétan paradicsomszedő robot tervezésére kérték fel.

Polihisztorrá tesz…

A kutatók követték a ChatGPT összes tervezési döntését. Ennek különösen az első lépései voltak izgalmasak, mivel a chat-bot „kiterjesztette a tervező tudását más szakterületekre”. Például azzal kezdte, hogy előbb meghatározta, milyen paradicsom esetében lenne egyáltalán gazdaságos a szedés automatizálása. Ilyen közgazdasági kérdések egy mérnökben nem vetődnek fel. A megvalósítási szakaszban is voltak hasznos javaslatai, például a fogóujjak anyagának megválasztása terén, amire szilikont vagy gumit javasolt. Továbbá közölte, hogy szerinte a Dynamixel motor a legjobb a szedőrobot meghajtására. Végül az ember-robot párbeszéd eredményeként létre jött egy olyan robotkar, amelyik képes hatékonyan begyűjteni a paradicsomot.

… vagy szalagmunkássá?

A kutatók a robottal való tervezési folyamatot pozitívnak értékelték, de kissé szomorkodva tapasztalták, hogy az ember szerepe a műszaki feladatok elvégzése felé tolódott el. „A jövőben megtörténhet, hogy az ember csak a tervezési célok megadásakor és a kivitelezésben lesz jelen, míg a mérnöki fejlesztést önállóan elvégzi a mesterséges intelligencia. Ez ma még nem lehetséges, és kérdés, hogy kívánatos-e?” – fogalmaztak a kutatók. A fejlesztés eredménye mindenképpen ellenőrizendő, validálandó, mivel a chat-botokat úgy tervezték, hogy a „legvalószínűbb” választ generálják egy kérdésre, ami nem feltétlenül a legjobb. Egyre többet hallunk arról is, hogy chat-botok alkalmazása nehezebbé teszi az olyan fogalmak fenntartását, mint plágium és szellemi tulajdon. Ez szintén elszomorította a kutatókat.

Ez is érdekelheti a témában: Robot dönt a gyümölcsszedés kezdőidőpontjáról.