fbpx

Repceimport: lóhalálban vásároltak az európai gyárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 06.

Bár a repceimport éves mennyisége nem sokat változik az EU-ban, a beszerzés tempója és iránya gyökeresen másképp alakul. Európa a háború kitörése óta „hörcsög módban” habzsolja az import repcét, Kanadának mostanra alig maradt esélye ráülni erre a ralira.

repce kézben
Az ukrán repce mindent vitt (forrás: linkedin.com)

Eszeveszett tempó

A jelenlegi, 2022/23-as gazdasági évben alaposan megnőtt az Európai Unió repceimportja, noha bő 10 százalékkal nagyobb termést aratott a közösség, mint 2021-ben. Júliustól februárig a tagállamok már 4,6 millió tonna olajmagot importáltak az unión kívüli országokból. Ez 45 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Megjegyezzük, az EU Bizottság februári számításai szerint a szezon zárása nem hoz érdemben több importmagot, csak a tempó lett egészen más. A gyors behozatal legfőbb oka az olcsón hozzáférhető ukrán repcemag volt.

Ukrajna a háború közepette is megőrizte vezető helyét az EU legfontosabb beszállítói között. Keleti szomszédunk a 9 százalékkal több termésnek köszönhetően és a háború nyomása alatt fokozott repcemagkivitelre kényszerült, és egymagában biztosította az uniós repceimport 56 százalékát. A február végéig behozott 2,6 millió tonnás mennyiség 63 százalékkal múlta felül a 2021/22. azonos időszakában mértet. Tavaly ilyenkor Ukrajna az uniós behozatal felét biztosította.

Már tavasszal „hörcsög módba” kapcsoltak a gyárak

Az ausztrál termés is kiváló volt az elmúlt évben (+42% vs 2021), így a vizsgált időszakban 1,7 millió tonna repcét hajóztak be az EU-ba, amivel a második legfontosabb beszállítóvá váltak (36,4%-os részesedéssel az uniós importból). Egy évvel korábban fele ennyi maggal tudtak csak szolgálni. A mennyiségi duplázás ebben az esetben sem csak a több magnak köszönhető: az ausztrál export beindulásakor Európa már beszerzési pánikban volt az ukrán háború miatt. Most az ausztrálok már a következő értékesítési szezonra készülnek, a tavalyi termésnél 15 százalékkal kisebbel kell gazdálkodniuk.

Kanada kimaradt a buliból

Kanada is sokkal jobb termést aratott, mint 2021-ben (+32%), mégis eddig szinte teljesen kiszorult az uniós piacról. Míg az előző szezonban február végéig fél millió tonnával járult hozzá az uniós igényekhez, most alig 200 ezer tonna kanadai kanola fért el a közösség piacán. Az észak-amerikai ország részesedése az EU teljes importjából mindössze 4,2 százalékra csökkent. Az értékesítési szezon utolsó hónapjaiban azonban Kanada előtt nyílik meg a terep. Ukrajnának mostanra legfeljebb 200 ezer tonnányi repcemagja maradt, az uniós igény pedig még egymillió tonna lenne. Így Kanadának is van még esélye 800 ezer tonnányi kanola európai exportjára, igaz, ezzel is csak a dobogó harmadik fokára fér fel.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A világ gazdái még bíznak a repcében, nagy lesz a kínálat.