fbpx

A Versa 3 KR a legújabb Horsch vetőgép

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 február 12.

Amennyire szerteágazó a talajművelés a szántástól kezdve a no-till-ig, éppen annyira sokszínű a vetéstechnika is. Képzeljük el például azt, akinek az elmúlt ősz folyamán cukorrépája volt, és utána még búzát szeretett volna vetni… Amennyiben felszántotta a földet, milyen talajművelővel készít magágyat? Ilyen vagy hasonló körülményekre jó a forgóboronás vetőgép. Egy menetben vetőmagágyat készítünk, és már vetünk is.

 

Pronto 6KR
Pronto 6 KR biztonságos munkamenetet tesz lehetővé

 

A Horschnál már nagyon rég létezik forgóboronás Pronto KE, illetve az újabb Pronto KR, mindkettő 6 m munkaszélességben. Amikor megjelent az Express függesztett vetőgép, akkor jöttek a 3-3,5-4 m-es merev, illetve csukható munkaszélességű forgóboronás pneumatikus vetőgépek. Sok termelő azonban csak kiegészítő vetőgépben gondolkodik, vagyis amikor valamilyen nehéz helyzet adódik, akkor legyen egy olyan vetőgép, amelyik bármilyen körülmény között tud vetni, még közvetlenül a szántásba is.

Pronto 6KR
Pronto 6 KR szántson

Miért Pronto 6 KR, amikor a forgóborona nagyobb erőt igényel?

A forgóborona a legnehezebb körülmények között is biztonsággal aprómorzsás talajt készít, és a termőterületnek legjobban megfelelő hengerrel, céltudatosan a vetőcsoroszlyák előtt le tudjuk hengerelni a talajt, így visszaáll a kapillaritás, és a vetőbarázda optimális zárása is meg tud történni. A TurboDisc vetőcsoroszlyák akár 80 kg-os, nagy csoroszlyanyomással képesek a vetőmagot a beállított mélységbe lehelyezni. A csoroszlya végén levő mélységtartó kerék vezeti a csoroszlyát, és tökéletesen zárja a vetőbarázdát. Négyféle henger közül választhatunk: a FarmFlex a közepes laza talajokra való, a Cracker henger intenzív aprítást végez a közepes és nehéz talajokon, a fogas henger univerzálisan használható a változékony talajokon, a trapézgyűrűs henger aprításra és viszszatömörítésre alkalmas a kötött nehéz talajokon, valamint a vetőbarázda tökéletes formázására. A forgóboronák fordulati sebességével a vetési sebességet összehangolva a művelési intenzitást tudjuk beállítani. Robusztus és masszív hajtómű garantálja a hosszú élettartamot. A forgóboronafogakat szerszám nélkül tudjuk cserélni. Különböző fogak állnak a termelők rendelkezésére: a standard ütőfogak az intenzív műveléshez, amelyek keményfém borításúak is lehetnek, a vésőfogak a letömörödött földek agresszív művelésére alkalmasak.

Az integrált ingaszerű váznak köszönhetően a két 3 m-es szegmens egymástól függetlenül tudja lekövetni a talajegyenetlenségeket. A forgóborona mélysége a vetésmélységtől függetlenül állítható, egy paralelogrammán keresztül. A harmadik generációs TurboDisc vetőcsoroszlya garantálja a biztonságos és egyenletes kelést. A vetőmagokat az igen sekélytől az 5-6 cm mélységig (pl. borsó) is le tudja helyezni, még nagy sebesség mellett is.

A forgóboronás vetőgéppel a legoptimálisabb a szemenkénti rendszer kapcsolata. Az alacsony csíraszám mellett vetett búza esetében is fontos, hogy az összes kivetett mag kikeljen, és ha lehet, egyszerre. Habár a búza nem annyira érzékeny az egyöntetű, robbanásszerű kelésre, mint a kukorica, azért jól esik, ha másnak nem, a gazda szemének az egyöntetű kelés!

 

Versa 3KR
Versa 3 KR, repcevetés mulcsos talajon

 

Mivel a forgóborona után jóval kisebb tömegű szármaradvány marad, így a sortávolságot akár 12,5 cm-re is lehet állítani. A legújabb forgóboronás Horsch vetőgép a Versa 3 KR. Ehhez a vetőgéphez egy új mechanikus, elektromotor hajtású adagolót fejlesztettek. Ezáltal is még egyszerűbb, kisebb súlyú, így könnyebb traktorral is jobban tudjuk működtetni.

A mélységállítás, a leforgatás, a művelőút-állítás mind nagyon egyszerűen történik. A forgóboronás vetőgép mindamellett, hogy nagyobb energiaigénnyel rendelkezik, a mulcsos vetésbe is nagyon jól beilleszthető, és a termelők számára nagyobb biztonságot jelent!

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302