fbpx

Rajtolt a kertészek továbbképzési sorozata

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 21.

Talajszelvény elemzése, egyensúlyi vízgazdálkodás, növényvédelem, valamint kajszi és cseresznyeültetvények – a gyümölcstermelők és a szőlészek számára meghirdetett, Lucza Zoltán kertészeti szaktanácsadóról elnevezett továbbképzés sorozat március 13-án rajtolt.

Gyümölcsfa virágja nagyítón keresztül
A szakmai program keretében szó volt a növények generatív fázisáról is (fotó: Szabó István)

Az alábbi témaköröket érinti a LUCZA KERTÉSZ PRAKTIKUM továbbképzés terepi szemléltetéssel:

  • kutatási eredmények a gyakorlat számára;
  • talajszelvény feltárás, majd a földrajzi környezet és a helyi talajtípus leírása;
  • talajbiológia, szervesanyag-gazdálkodás;
  • a növényvédelem aktualitásai;
  • növény- és stressz élettan, a növényegészség ápolása;
  • a támogatási rendszer és a jogi környezet változásai.

Az átfogó szakmai program a MATE gyümölcs- és szőlészeti kutató intézetei, a Magyar Talajtani Társaság, a Miskolci Egyetem, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, az Agrárminisztérium, az AGRO.bio Hungary Kft. és a Pro-Feed Kft. szervezésében zajlik.

A szakmai tájékoztatóknak a klímaváltozás, a tavalyi aszályos időjárás, az elmúlt években tapasztalt tavaszi fagykárok, a növényvédő szer hatóanyagok kivonása, az AÖP lista megjelenése és az ágazatot érintő problémák adnak aktualitást.

Talajszelvény feltárása
A gyümölcsösben a talajszelvény feltárása után a talajtípus is elemzésre került (fotó: Szabó István)

Talajszelvény elemzése, egyensúlyi vízgazdálkodás, növényvédelem és kajszi kísérletek

Cegléden kajszi ültetvényben köszöntötte a vendégek népes csoportját Dr. Nádosy Ferenc, a kutató állomás vezetője. A feltárt talajszelvény leírásával a löszön képződött mészlepedékes csernozjom talaj működésébe engedett betekintést Kovács Károly, a Miskolci Egyetem tudományos munkatársa, a Magyar Talajtani Társaság Oktatási- és Ismeretterjesztési Szakosztályának titkára. Szemléletes előadásában hangsúlyos szerep jutott a víznek, a talajtípus egyensúlyi vízgazdálkodásának.

A növényorvosi kamara részéről Kujáni Lászlóné Olga tartott lényegre törő és tartalmas előadást a gyümölcsös kultúrák növényvédelméről. Ismertetőjében kitért a fás részek megbetegedésére, és felhívta a figyelmet a talaj megfelelő állapotára, az ott fennmaradó és onnan fertőző kórokozók veszélyeire.

A kutató intézet kajszi munkacsoportjának vezetője, Merkel Ákos bemutatta a kajszi alany kísérletet, és a különböző alanyok hatását a fák növekedési erélyére, habitusára és vízgazdálkodására.

Talajszelvény
A földrajzi környezetet a talajtípus felöl is megközelítették az előadók (fotó: Szabó István)

Az új támogatási rendszer és a cseresznyeültetvény

A következő állomásunk Érden volt, ahol intenzív cseresznye ültetvényben látott vendégül minket Dr. Lakatos Tamás, a kutatóközpont vezetője. Szemléletes bemutatójában megismertük az itt folyó kutatási munkát és az alanyok értékelésének szempontjait.

Az Agrárminisztérium Agrárstratégiai Koordinációs Osztályának vezetője, Madarász István betekintést engedett a jogszabály alkotás folyamatába, és ismertette a frissen megjelent támogatási rendszer kialakításának módját és célkitűzéseit.

Az érdi mészlepedékes csernozjom talajtani leírása után Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a talajélet jelentőségére és a klímavédelemben betöltött szerepére, a szerves anyag „tőke” karbantartásának fontosságára, lényegében a talaj termőképességének értékmérő tulajdonságaira hívta fel a figyelmet. „A talaj nem celeb, nemcsak beszélni kell róla és emlegetni, hanem észszerű módon működtetni!

Előadás a gyümölcsösben
A továbbképzés tárgykörében a növényvédelem aktualitásai is helyet kaptak (fotó: Szabó István)

Az árnyékkedvelő málna esete

Az első szakasz záró eseményére Fertő-tó történelmi környezetében, Esterházy Miklós és Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margit sírkertjének szomszédságában, a MATE GYKI Fertődi Állomásán került sor. Házigazdánk, Dr. Varga Jenő kalauzolása mellett tekintettünk be az itt folyó nemesítési és kutatási munkába. Láttunk vektorhálós termesztő berendezést, megismertük az árnyékkedvelő málna és az agrár-erdészet kapcsolatát, illetve szó esett egy új károsító, a pettyesszárnyú muslica elleni technológiai fejlesztésekről.

A bogyós gyümölcsűek növényélettani sajátosságai és stressztűrése volt a témája Szabó István (Pro-Feed Kft.) előadásának. A résztvevők a kiosztott nagyítók segítségével tanulmányozhatták a kipattant rügyek és a friss hajtások állapotát. Megtudtuk, hogy az évjáratok és a környezet káros hatásai elleni védekezés nem drága eszközök megvásárlásával és mindent (is) tudó termékek felhasználásával kezdődik, hanem a tudás bővítésével, a kutatás eredményeinek alkalmazásával és a rendszeres szakmai konzultációkkal.

Gyümölcsfa virágja
A továbbképzés még öt aklommal, eltérő helyszínen kerül megtartásra ebben a szezonban (fotó: Szabó István)

A fentiek szellemében folytatódik a sorozat:

  • március 27. 10.00 óra (Badacsonytomaj, Római út 181. / GPS: 46o47’49”N 17°29’49”E);
  • március 28. 10.00 óra (Kecskemét, Katona Zsigmond u. 5. / GPS: 46°58’08.4″N 19°43’35.0″E);
  • március 29. 10.00 óra (Tarcal, Szarvas dűlő / GPS: 48°06’10.4″N 21°22’26.0″E);
  • március 30. 10.00 óra (Újfehértó, Vadastag 2. / GPS: 47°49’25.2″N 21°40’15.9″E);
  • április 12. 10.00 óra (Pécs, Szentmiklós dűlő 1. / GPS: 46°04’16.6″N 18°09’23.8″E).

A továbbképzésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://forms.gle/yMiR5CWneAULiXcE8.

NAK szaktanácsadók (2 pont) és talajvédelmi szakértők (5 pont) továbbképzésére regisztrált rendezvény!

További tájékoztatás kérhető Szabó Istvántól, a Pro-Feed Kft. üzletág-fejlesztési igazgatójától (+36 30 641 5276); [email protected]).

Forrás: Pro-Feed Kft.